«Veneţia şi laguna veneţiană în viziunea artiştilor români ai secolului XX»: Ştefan Popescu

Ştefan Popescu (1872–1948), Veneţia (canal), tehnică mixtă (acuarelă şi cerneală) pe hârtie, 55x35 cm, Nr. inv. 1101, semnătura în dreapta jos: «Şt. Popescu», [prima jumătate a secolului XX], colecţia de artă a Muzeului Regiunii Porţilor de Fier din Drobeta–Turnu Severin (România).

Ştefan Popescu (1872–1948), La Veneţia, acuarelă pe hârtie, 35x44 cm, Nr. inv. 451, semnătura în stânga jos: «Şt. Popescu», 1923 [?], colecţia de artă a Muzeului Municipal «Octavian Moşescu» din Râmnicu Sărat (România).

Ştefan Popescu (1872, Finţeşti [Buzău]–1948, Bucureşti) a studiat pictura şi desenul la Akademie der Bildenden Künste din München şi la École nationale supérieure des beaux-arts din Paris şi a fost membru fondator al Societăţii tinerilor artişti români «Tinerimea Artistică». Ştefan Popescu s-a numărat printre cei 36 artişti români care au reprezentat România la Bienala Internaţională de Artă de la Veneţia în 1924, expunând câteva peisaje dunărene şi o lucrare intitulată «La Balcic». Secţiunea dedicată României a fost amenajată în două săli din Pavilionul Central din Giardini della Biennale. Comisarul general din partea Italiei a fost Gian Battista Bombardella, iar coordonarea naţională românească a fost asigurată de pictorul Arthur Verona şi de profesorul Ioan D. Ştefănescu. Ruxandra Juvara–Minea şi Daria Ghiu, care au scris despre participarea României la Bienala Internaţională de Artă de la Veneţia, amintesc în studiile lor un articol de prezentare intitulat «Arta românească la Expoziţia internaţională de la Veneţia», semnat chiar de către Ştefan Popescu şi publicat în revista «Gândirea», III, n. 16/1924, care apărea la Cluj. Pe Ştefan Popescu îl regăsim ulterior şi la alte ediţii ale Bienalei Internaţionale de Artă de la Veneţia, respectiv în 1938 şi în 1942. Remarcabilă a fost participarea sa, cu numeroase peisaje din ţară şi din străinătate, la ediţia a XXI-a (1938), când a expus lucrări valoroase în cadrul Pavilionului României, alături de cunoscutul pictor Gheorghe Petraşcu.

(fişă redactată Angelica Iacob)