Tradiţii româneşti reflectate în pictură şi jazz: Lucian George Păiş & Nicolas Simion la ICR

Traditii romanesti reflectate in pictura si jazz Lucian George Pais & Nicolas Simion la ICR

Pictura şi jazzul se vor împleti armonios la Institutul Cultural Român în cadrul unei seri dedicate tradiţiilor româneşti reinterpretate, ce îi are ca invitaţi pe artistul plastic Lucian George Păiş şi pe muzicianul Nicolas Simion.

Evenimentul va avea loc marţi, 16 aprilie 2019, ora 18.30, la sediul ICR din Aleea Alexandru nr.38, Bucureşti, şi se va deschide cu vernisajul expoziţiei de pictură „Armonii în tradiții“ semnate de Lucian George Păiş, în prezenţa artistului vizual şi a curatorului Mariana Dragu, istoric al artei. Lucrările fac parte din ciclul „Liniște Zbucium, Echilibru – Tradiții Românești“, fiind inspirate din universul complex al țesăturilor tradiționale românești, la care se adaugă unele noi, inclusiv seria nouă ŞAH.

Seara va continua cu lansarea CD-ului „Romanian Ethno-Jazz“ al cunoscutului saxofonist Nicolas Simion, care va susţine un recital pentru publicul bucureştean cu această ocazie. Accesul este liber, în limita locurilor disponibile.

Lucian George Păiş s-a născut în anul 1956 și este de formație arhitect. Și-a început activitatea culturală din anul 1975, atât în domeniul jazzului, arhitecturii și artei. A avut expoziții personale de pictură la Villa Capo Bucureşti (2013), la sediul Ordinului Arhitecţilor din România (2014), la sediul Uniunii Arhitecţilor din România (2016), la Centrul de cultură arhitecturală Calderon (2017), la APOLO Gallery (2017), la City Project 2017. Lucrări ale sale se regăsesc în colecții din România, Germania, Elveţia, Franţa, SUA, Austria, Spania, Republica Dominicană.

Nicolas Simion s-a născut în anul 1959 în Dumbrăvița, județul Brașov și este saxofonist și compozitor de jazz. A făcut Liceul de Muzică din Brașov și a studiat muzica clasică la Academia de Muzică din București. În anii '80 a fondat cu Mircea Tiberian și Dan Mândrilă primul său grup, Opus 4, cu care a interpretat cu succes în România și la festivalurile de jazz din Varșovia și Berlinul de Est. În anul 1989 s-a mutat la Viena, unde a avut prima ocazie de a colabora cu muzicieni occidentali precum Art Farmer, Leo Wright, Idris Muhammad, Jim Pepper, Harry Sokal și Christian Muthspiel. În anul 1992 a lansat primul său album, „Marea Neagră“. A devenit membru al Cvartetului Mal Waldron, în anul 1998 fiind creat duoul „The Big Rochade“. De asemenea, a lucrat cu trompetistul polonez Tomasz Stańko și a fost solist în proiectul lui Gunther Schuller, „The Music of Jim Pepper“.

Expoziţia de pictură „Armonii în tradiții“ va fi deschisă la sediul Institutului Cultural Român până la 22 aprilie 2019.

www.facebook.com/events/277640916459666/

Imagini de la vernisaj: AICI