„Théâtre et attente - d'hier à aujourd'hui” - masă rotundă la Teatrul Național din Luxemburg

În data de 29 martie 2022, va avea loc la Teatrul Național din Luxemburg (TNL) masa rotundă cu titlul „Théâtre et attente - d'hier à aujourd'hui”. Evenimentul reunește invitați remarcabili din lumea teatrului: acad. Georges Banu, critic de teatru și moderator al dialogului, Gábor Tompa, regizor, Frank Hoffmann, directorul TNL, actorii Oana Pellea și Patrick Le Mauff și scenograful Dragoș Buhagiar, care vor analiza locul și rolul teatrului în societatea actuală pe baza realizărilor și activității teatrului românesc.

Masa rotundă este programată să aibă loc după premiera spectacolului „Les chaises / Scaunele” și este organizată de Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului, Ambasada Franței în Marele Ducat al Luxemburgului, Institutul Francez din Luxemburg, Teatrul Național din Luxemburg, Teatrul Maghiar de Stat Cluj. Evenimentul este inițiat de ICR Bruxelles în cadrul întâlnirilor de lucru cu partenerii din spațiul de referință.

„Vremurile moderne au fost marcate mai întâi de așteptarea utopică a unui „viitor luminos”, care a adus dezamăgiri, pentru a se transforma apoi în „așteptare” a necunoscutului care va scăpa mereu. De la celebrul „Deșertul tartarilor” de Dino Buzzatti la „Așteptându-l pe Godot” de Beckett sau „Scaunele” de Ionesco – așteptarea rămâne fără răspuns. De ce este acesta un simptom? Și astăzi așteptăm... așteptăm.” (Georges Banu)

Piesa de teatru „Les chaises / Scaunele” (1h15) de Eugène Ionesco, regia Gábor Tompa, scenografia Dragoș Buhagiar, dramaturgia Florian Hirsch, actori Patrick Le Mauff și Oana Pellea, va fi pusă în scenă la Teatrul Național din Luxemburg, cu 6 reprezentații, în datele de 29, 30, 31 martie, 1, 6 aprilie 2022, la ora 20:00 și 3 aprilie 2022, la ora 17:00.

Evenimentele se bucură de sprijinul unor parteneri de anvergură și sunt parte integrantă a programului „Luna Francofoniei la Luxemburg” și a Zilei Mondiale a Teatrului.

Proiectul face parte din strategia culturală a Ambasadei României în Marele Ducat al Luxemburgului de susținere a prezenței românești în cadrul evenimentelor desfășurate la Luxemburg, alături de partenerii săi.

6 reprezentații de teatru: 29, 30 și 31 martie și 1 și 6 aprilie 2022, la ora 20:00 și 3 aprilie, la ora 17:00

Loc: Teatrul Național din Luxemburg

Masă rotundă: 29 martie 2022, la ora 21:30

Invitați: acad. Georges Banu, critic de teatru și moderator al dialogului, Gábor Tompa, regizor, Frank Hoffmann, directorul TNL, actorii Oana Pellea și Patrick Le Mauff, scenograful Dragoș Buhagiar

Loc: Foaierul Teatrului Național din Luxemburg