Spectacolul „Bacantele” după Euripide, în regia lui Mihai Măniuțiu la Teatro da Comuna din Lisabona

Institutul Cultural Român de la Lisabona, în colaborare cu Teatrul Tony Bulandra din Targoviște prezintă vineri, 4 aprilie, la orele 19h00, în sala Nova de la Teatro da Comuna din Lisabona, piesa de teatru Bacantele dupa Euripide, în regia lui Mihai Maniuțiu.

Spectacolul Bacantele a avut premiera în anul 2003 la Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște, devenind unul din cele mai apreciate spectacole din istoria teatrului târgoviștean, cât și din cariera regizorului Mihai Măniuțiu. Bacantele a fost premiat la diverse festivaluri: Festivalul Internațional de Teatru MOT din Macedonia (2005), Festivalul Internațional de Teatru Marea Neagră din Trabzon, Turcia (2006) și la Festivalul Internațional de Teatru Alternativ din Muntenegru (2006). În România, impactul spectacolului la public este în continuare, la 11 ani de la premieră, atât de puternic încât sala Teatrului Tony Bulandra este plină la fiecare reprezentație.

Regizor de teatru și profesor onorific al Departamentului de teatru al Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj, Mihai Măniuțiu a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică “I. L. Caragiale” din București în 1978 (clasa Cătălina Buzoianu). De atunci lucrează în teatre importante din România și din străinătate (Marea Britanie, Belgia), creațiile sale primind în numeroase rânduri premii naționale pentru: Cea Mai Bună Regie, Originalitate și Cel Mai Bun Spectacol al anului. A realizat peste cincizeci de spectacole, multe dintre ele premiate, printre care: Oedip salvat de Radu Stanca, Cu ușile închise de Jean-Paul Sartre, Afară în fața ușii de Wolfgang Borchert, Antigona de Sofocle, Lecția de Eugen Ionesco, Săptămâna luminată de Mihail Săulescu, Caligula de Albert Camus, Richard al III-lea (nominalizat pentru cel mai bun spectacol în turneu în Marea Britanie în 1994), Richard II de W. Shakespeare, Exact în același timp de Gellu Naum, Experimentul Iov, după Cartea lui Iov, Tragica istorie a doctorului Faust, după Christopher Marlowe, Alcesta de Euripide, 16 lecții despre dezastrele amorului carnal după Cântarea cântărilor, Bacantele de Euripide, Electra după Eschil și Euripide. Spectacolele sale au fost în turnee naționale și internaționale în Marea Britanie, Belgia, Franța, Canada, Egipt, Austria, Ungaria, Finlanda, Iugoslavia și Brazilia.