Societatea Enescu la Londra

George Enescu este considerat cel mai mare compozitor roman al tuturor timpurilor. A fost de asemenea un violonist de mare succes, un profesor fascinant (Yehudi Menuhin fiind cel mai cunoscut elev al sau), un muzicolog reputat si un organizator neobosit, capabil de reusite spectaculoase cum ar fi infiintarea Orchestrei Filarmonice si a Societii Compozitorilor din Romania.

Muzicologul Pascal Bentoiu despre Enescu (Fisier Microsoft Word, 65 KB) George Enescu - short biography (Fisier Microsoft Word, 611 KB) George Enescu - Viata si muzica, o carte de Noel Malcolm.

Pentru a promova in Marea Britanie opera remarcabila, dar putin cunoscuta, a lui George Enescu, Institutul Cultural Roman din Londra a infiintat si a devenit gazda Societatii Enescu, sub patronajul regal al ASR Principesa Margareta. Societatea Enescu este o asociatie libera, ai carei membri fondatori sunt animati de dorinta de a contribui la o mai buna cunoastere a personalitatatii si operei enesciene.

Patron: HRH Printesa Margareta a Romaniei Presedinte: Cristian Mandeal, dirijor, Director al Filarmonicii George Enescu Director Executiv: Dorian Branea, Director ICR Londra Director Artistic: Remus Azoitei, violonist & profesor de vioara la Royal Academy of Music Membri fondatori: Pascal Bentoiu, compozitor, muzicolog & expert Enescu Serban Cantacuzino, arhitect Evan Dickerson, critic muzical Christopher Eimer, istoric si critic de arta Sherban Lupu, violonist, profesor la University of Illinois (SUA) Noel Malcolm, istoric si scriitor Gabriela Massaci, diplomat cultural, director fondator Societatea Enescu Andrew Popper, bancher

Societatea organizeaza un program de concerte, ofera burse si isi propune sa sprijine publicarea operei lui George Enescu, ca si a unor carti si studii despre compozitor.

Lansarea Societatii Enescu s-a facut in prezenta ASR Principesa Margareta, AS Principele Radu de Hohenzollern-Veringen, dl Anton Niculescu, Secretar de Stat in Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei, si dl Horia-Roman Patapievici, Presedintele Institutului Cultural Roman.

Cu aceasta ocazie, reputatii muzicieni Remus Azoitei (vioara) si Eduard Stan (pian) au sustinut un concert de muzica de camera, cu piese de George Enescu si au lansat primul CD din seria Integralei concertelor pentru vioara, un proiect in premiera mondiala.

Mai multe informatii despre Festivalul International "George Enescu" (editia XVIII) din Romania. Puteti citi articolul despre festival din The Guardian.

Cand: Lansarea Societatii Enescu: 21 iunie, 6.30 pm

Unde: Institutul Cultural Roman Londra, 1 Belgrave Square, London SW1X8PH