Sărbătorirea Zilei Naţionale a României la Muzeul Național al Ceramicii „Azulejo“ din Lisabona

Sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei la Muzeul National al Ceramicii Azulejo din Lisabona Sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei la Muzeul National al Ceramicii Azulejo din Lisabona Sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei la Muzeul National al Ceramicii Azulejo din Lisabona Sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei la Muzeul National al Ceramicii Azulejo din Lisabona Sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei la Muzeul National al Ceramicii Azulejo din Lisabona Sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei la Muzeul National al Ceramicii Azulejo din Lisabona Sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei la Muzeul National al Ceramicii Azulejo din Lisabona

Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona celebrează Ziua Naţională a României, joi, 2 decembrie 2021, printr-un concert extraordinar susținut de mezzo-soprana Ruxandra Donose, acompaniată la pian de Cristian Niculescu.

Recitalul va avea loc în auditoriul „Madre de Deus“ al Museu Nacional do Azulejo din Lisabona. Biserica-auditoriu „Madre de Deus“, o adevărată bijuterie arhitectonică în stil gotic și renascentist, decorată cu “azulejos” și boiserii aurite, cu o acustică excepțională, a fost construită în secolul XVI, la dorința reginei Leonor a Portugaliei.

Programul va cuprinde piese de: George Enescu, Gabriel Fauré, Tiberiu Brediceanu, Nicolae Bretan, Gheorghe Dima, Vasile Donose, Constantin Silvestri, Johannes Brahms, Francesco Paolo Tosti, Gioachino Rossini. Repertoriul ales își propune să omagieze personalitatea lui George Enescu, de la nașterea căruia, în 2021, s-au împlinit 140 de ani.

Ziua Națională a României este celebrata și în 2021 în circumstanțe deosebite, care impun adaptarea, în continuare, a acțiunilor noastre de diplomație culturală. Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona se adaptează normelor sanitare impuse de autoritățile portugheze, care obligă invitarea unui număr limitat de persoane la eveniment, accesul în sală realizându-se doar pe bază de invitație nominală. Concertul va fi însă ulterior difuzat pe platformele de socializare ale Ambasadei României la Lisabona și Institutului Cultural Român.

Mezzo-soprana Ruxandra Donose a absolvit Liceul de muzică „George Enescu“, apoi Conservatorul „Ciprian Porumbescu“ din Bucureşti, în 1989. A fost solistă la Teatrul Liric din Constanţa (1989-1991). În 1990 a obţinut premiul al doilea la concursul de interpretare de la München, premiul Operei din Bayreuth şi începe o bogată activitate pe plan internaţional, pe marile scene ale lumii - Berlin, Viena, München, Frankfurt, etc. În stagiunea 1991 a semnat un contract cu Opera din Basel, iar în 1992 a intrat prin concurs la Opera de stat din Viena, unde a debutat cu rolul principal din opera „Katia Kabanova“. În 1996 a cântat pentru prima oară la Opera din San Francisco, în „Povestirile lui Hoffmann“ de Offenbach. În 2002 a fost nominalizată la cea de-a 44-a ediţie a Premiilor Grammy, la categoria „Cea mai bună interpretare“, cu lucrarea „Stabat Mater“ de Antonin Dvorak, iar în 2008 a cântat în premiera mondială a operei „The Fly“ de Howard Shore, la Theatre du Chatelet din Paris. A lucrat cu unii dintre cei mai mari dirijori ai lumii: Claudio Abbado, Pierre Boulez, Sir Colin Davis, Mariss Jansons, Sergiu Celibidache, Donald Runnicles, Vladimir Jurowski, Zubin Mehta.A cântat pe cele mai mari scene ale lumii - Royal Opera House Covent Garden, Metropolitan Opera New York, San Francisco Opera, Opéra National de Paris, Vienna Staatsoper, Berlin Staatsoper, Los Angeles Opera, Deutsche Oper Berlin.

Cristian Niculescu a urmat studii la Berlin cu Hans Leygraf și cursuri de măiestrie cu Dimitri Bashkirov. După debutul cu Orchestra Națională Radio din București (1987) și recitalul de debut de la Ateneul Român (1988), au urmat remarcabile concerte cu Orchestra Sinfonică a Filarmonicii „George Enescu“ și Orchestra de Cameră Radio (București). A colaborat, ca solist, cu ansambluri de renume precum Berliner Philharmoniker, Berliner Symphoniker, Konzerthausorchester Berlin, Norddeutscher-Rundfunk Hamburg, Brandenburgische Philharmonie Potsdam, Cleveland Chamber Symphony, SUA, fiind invitat în paralel la marile festivaluri internaționale. A colaborat cu dirijori precum Horia Andreescu, Gerd Albrecht, Diego Masson, Emil Simon, Lior Shambadal și Iosif Conta. Cristian Niculescu este inițiatorul și directorul artistic al Festivalului Internațional „Kammermusiktage Ahrenshoop“ din Germania.