Sărbătoarea spiritualităţii româneşti în Valea Timocului

Pictura singurei biserici româneşti din Valea Timocului a fost sfinţită vineri, 21 noiembrie, în prezenţa episcopului românilor din Serbia, PS Daniil Partosanul. Biserica sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril din Mălainiţa, păstorită de protopopul de Dacia Ripensis, Boian Alexandrovici, a fost pictată în cursul acestei veri de pictorul Mihai Dumitru, asistent universitar la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, cu sprijinul Institutului Cultural Roman, prin Direcţia Români din Afara Ţării. La manifestare au mai participat reprezentanţi ai românilor din Serbia, ai autorităţilor locale şi ai mass media din România şi Serbia. 
Din pragul bisericii, Episcopul Daniil Partosanul a arătat în predica sa preţuirea acordată bisericii din Mălainiţa şi părintelui Boian Alexandrovici de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi PF Patriarh Daniel, care a trimis cu această ocazie, în dar, o bucată din veşmântul Sfintei Parascheva.
„Această biserică o văd ca un Ierusalim al românilor de la sudul Dunării. Această biserică va fi centrul, va fi axa, va fi miezul trăirii româneşti pravoslavnice în aceste părţi", a continuat episcopul.
Sfinţirea picturii Bisericii din Mălainiţa face parte dintr-o serie de evenimente menite să promoveze cultura şi spiritualitatea românească în răsăritul Serbiei, între Valea Moravei, Valea Dunării şi Valea Timocului şi să marcheze, totodată, Ziua Naţională a României, 1 Decembrie
. În program sunt incluse, de asemenea, dezbateri pe teme legate de conservarea şi promovarea identităţii culturale a românilor din N-E Serbiei şi impactul rezoluţiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de la Strasbourg asupra evoluţiei culturale a comunităţii româneşti din Valea Timocului. Obiective româneşti din Timoc – troiţa din Sărmânovăţ, troiţa din Geanova, Mănăstirea Colograş (ridicată pe locul bătăliei Rovine II), muzeul din Negotin – vor fi vizitate într-un tur documentar. Nu vor lipsi concertele de muzică şi dansuri populare româneşti specifice zonei, expoziţii de costume, obiecte populare specifice românilor din această zonă, meşteşuguri în aer liber, gastronomie. 

Manifestările au loc în perioada 21.11.2008 –1.12.2008 şi sunt organizate de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Ţării, în parteneriat cu Federaţia Românilor din Serbia.