În perioada 1-8 octombrie a.c., la Katowice va avea loc cea de-a zecea ediție a Festivalului Internațional de Film „Transatlantyk” – cea mai importantă manifestare dedicată artei cinematografice și muzicii de film din Polonia. Festivalul este un proiect de autor al compozitorului Jan A. P. Kaczmarek, laureat al Premiului Oscar, membru al Academiei Americane de Film și al Academiei Europene de Film.
Regizorul român Bogdan Mureșanu, câștigătorul Premiului Academiei Europene de Film pentru Cel Mai Bun Scurtmetraj 2019 (cu filmul Cadoul de Crăciun), a fost invitat să facă parte din juriul uneia dintre cele mai puternice secțiuni și singura competițională – Concursul de Scurtmetraj Polonez. ICR Varșovia va fi pentru a treia oară partener al Festivalului și va susține participarea regizorului român.
Filmul „Cadoul de Crăciun” este binecunoscut în Polonia, regizorul câștigând cu el în 2018 Premiul Special al Publicului „Zimbrul Sălbatic”, la Festivalul Internaţional de Filme Scurte „Żubroffka” de la Białystok.
Festivalul „Transatlantyk” reunește cele mai interesante producții cinematografice și cea mai bună muzică, fiind un spațiu al schimbului și colaborării artistice. Mai mulți factori vor face din ediția a X-a, jubiliară, o ediție de excepție: în primul rând noua formulă, care va răspunde realității pandemice prin proiecții și evenimente în cinematografe, dar și online, noul loc de desfășurare – Festivalul va fi organizat pentru prima dată în Silezia, la Katowice, precum și invitatul special – remarcabilul cineast Ken Loach. Regizorului îi va fi acordat la Katowice Premiul FIPRESCI Platinum Award 95. „Transatlantyk” este unul dintre cele două festivaluri de film din lume la care este acordat premiul aniversar al Federației Internaționale a Criticilor de Film FIPRESCI.
O ediție aparte va avea în 2020 și Concursul Filmelor Poloneze de Scurtmetraj, la care s-a primit un număr record de înscrieri (200). Alături de ceilalți membri ai Juriului, Bogdan Mureșanu va viziona și evalua 30 dintre cele mai interesante scurtmetraje poloneze: 2 experimentale, 7 animații, 9 documentare și 12 de ficțiune, realizate de 16 regizoare și 16 regizori (din care două duete de creatori).
Chiar dacă pentru industria de film anul 2020 este unul deosebit de dificil, programul Festivalului va fi la fel de amplu și divers ca de obicei și va cuprinde premierele poloneze ale unor filme premiate la marile festivaluri ale lumii, cele mai bune scurtmetraje poloneze, filme clasice remarcabile, întâlniri, dezbateri, master classes și concerte.
Deviza ediției jubiliare a manifestării este „Transformare – deșteptare sau doar șoc”. Organizatorii își doresc ca ea să stimuleze imaginația spectatorilor și să le permită tuturor să caute răspunsuri la întrebările: cum vrem să trăim, să lucrăm, să călătorim și să creăm mai departe?
Organizatorul manifestării este Fundația Transatlantyk Festival, având ca principal partner Voievodatul Sileziei și co-organizatori: Instituția pentru Cultură Ars Cameralis Silesiae Superioris și Instituția de Film Silesia Film din Katowice. Printre partenerii Festivalului se numără Muzeul Sileziei (Muzeum Śląskie), Școala de Film „Krzysztof Kieślowski” din cadrul Universității Sileziene, Academia de Arte Frumoase din Katowice, Rondo Sztuki. Festivalul este co-finanțat de Institutul Polonez al Artei Cinematografice și Ministerul polonez al Culturii și Patrimoniului Național.
Transatlantyk Festival este o platformă artistică, ce reușește, prin intermediul muzicii și filmului să creeze legături puternice între societate, artă și mediu, să inspire discuții pe teme sociale actuale. Este un festival al noii generații recunoscut pe plan internațional, care își construiește identitatea reunind oferta rafinată, adresată industriei de film, și un program de educație și activare socială larg accesibil.
Transatlantyk
Festival are trei direcții:
Filmul
– prezentarea celor mai noi și mai importante producții, premiate la
festivaluri de prestigiu(Cannes, Berlin, Veneția sau Sundance),
retrospective, documentare, filme de scurtmetraj și animații, dar și întâlniri
cu renumiți creatori de film și invitați din întreaga lume.
Muzica
– Galele de Deschidere și Închidere, concursuri de compoziție unice, adresate
tinerilor creatori, concerte și evenimente de club.
Educația
și inspirația – serii de ateliere, master classes și dezbateri cu specialiști,
un amplu program educativ din domeniile artei cinematografice, muzicii, temelor
sociale, producției și distribuției. Programul este adresat tuturor grupelor de
vârstă – copii, tineri și adulți, dar și persoanelor cu dizabilități.