În data de 29 martie 2016, în intervalul orar 19.30 - 21.30 la Sala Auditorium a Conservatorului Central din Beijing, a avut loc concertul de pian susținut de către cunoscutul artist român Matei Rogoz. Evenimentul a fost organizat de către Institutul Cultural Român de la Beijing în colaborare cu Conservatorul Central din Beijing, o instituție de prestigiu din China, care a dat unii dintre cei mai valoroși muzicieni din China.
Evenimentul a fost deschis de către doamna profesor Liu Yuening, care a adresat calde cuvinte de bun venit tuturor celor prezenți la concert, ulterior domnia sa i-a oferit cuvântul domnului Constantin Lupeanu, directorul ICR Beijig, care a făcut o scurtă prezentare a acestui eveniment cultural, înscris în seria manifestărilor pentru celebrarea lui George Enescu, în limbile română și chineză.
Recitalul susținut de către Matei Rogoz a avut un real succes, muzicianul prezentând un repertoriu de valoare internațională, ce a cuprins compoziții aparținând lui George Enescu, Ludwig van Beethoven, Sergei Prokofiev și Franz Liszt. Numeroșii spectatorii prezenți în sală au aplaudat frenetic la sfârșitul fiecărei teme muzicale, iar la finalul recitalului, artistul a fost aplaudat și bisat minute în șir, strigătele de mulțumire și de bucurie străbătând sala neîncăpătoare pentru sutele de spectatori, mulți dintre aceștia nemaiavând locuri au stat pe scări. Matei Rogoz a fost solicitat de unii spectatori pentru a face poze împreună, un alt semn al faptului că această acțiune culturală a avut un succes răsunător în rândul publicului prezent.
În data de 30 martie 2016, la sediul ICR Beijing, pianistul Matei Rogoz a susținut conferința cu tema „Stilistica creației muzicale enesciene". Timp de o oră, Matei Rogoz a prezentat personalitatea complexă a lui George Enescu, exemplificând cu câteva din compozițiile marelui nostru artist și pe care publicul le-a putut asculta. În cadrul acțiunii, muzicianul și-a prezentat lucrarea sa de doctorat „Sonata pentru pian în secolele XVIII și XIX. Aspecte stilistice și interpretative", iar la final, un admirator chinez a declamat o poezie compusă pentru artistul român după concertul de la conservator.
La acest eveniment au participat profesori și studenți la Conservator, numeroși melomani, diplomați străini, reprezentanti ai Asociației Chinezilor care au studiat în Străinătate, studenți chinezi și români, reprezentanți ai comunității românești, prieteni, parteneri și colaboratori ai institutului, ziariști români și chinezi.
Putem afirma cu certitudine că această prezență a artistului român Matei Rogoz la Beijing a fost cu adevărat o încântare pentru publicul chinez, dar nu numai. Cele două zile în care pianistul a susținut recitalul și conferința au cunoscut un succes răsunător, valorile culturale românești fiind pe deplin promovate și mediatizate pe plan local.
Matei Rogoz, absolvent al Liceului de Muzică din București „Dinu Lipatti" Liceul de Muzică din București, clasa Profesorului Dr. D-na Ligia Pop, al Universității Naționale de Muzică din București, clasa Profesorului Dr. Sandu Sandrin, a studiat la „Ecole Normale de Musique de Paris Alfred Cortot", cu profesorul Françoise Thinat, iar în anul 2000 a urmat cursurile de măiestrie ale pianistului Boris Bloch la "Mozarteum", în Salzburg.
În 2011, Matei Rogoz a primit titlul de doctor în muzică cu volumul intitulat „Sonata pentru pian în secolele XVIII și XIX. Aspecte stilistice și interpretative", de la Universitatea Națională de Muzică din București, în 2012, a primit Atestatul de Experiență Utilă, obținut printr-o decizie ministerială a Ministerului Comunității Franceze din Belgia, iar în 2013, Atestat de Notorietate Profesională, obținut printr-o decizie ministerială a Ministerului Comunității Franceze din Belgia.
Artistul a susținut concerte și recitaluri în România, în Franța, la Paris (Hôtel de Béhague, UNESCO, Fondation des Etats-Unis, Academia Diplomatique, Théâtre de L'Alliance Française, Muzeul de l'Armée - Hôtel des Invalides), în Saint-Bernard (Saint-Bernard Castle), în Chevilly-Larue (Sainte Colombe Church), în Austria, la Viena (Bösendorfer Hall), în Slovacia, în Statele Unite ale Americii, la New York și Washington DC (Ambasada Franței în America), în Cuba etc.