Proiecții în aer liber la TIFF 2020, cu ICR partener

Festivalul TIFF 2020 se va desfășura în perioada 31 iulie-9 august , cu proiecții în aer liber, în diverse spaţii culturale din Cluj-Napoca şi împrejurimi. 

ICR, în calitate de partener, se implică în organizarea secţiunii „Zilelor Filmului Românesc”, compusă din sesiuni de prezentare și proiecții de filme româneşti, workshopuri și sesiuni de comunicare. ICR susține, de asemenea, editarea şi tipărirea unor broşuri despre cinematografia românească în context internaţional, precum și crearea de spoturi, masterclass-uri, ateliere de creaţie cinematografică.

„Este o mare onoare și bucurie să vă fim alături la cea de-a 19-a ediție a TIFF. Indiferent de cât de izolați ne simțim în acest an, trebuie să recunoaștem atracția specială pe care o emană lumea filmului. Iar noi, echipa ICR, în calitatea de partener al TIFF, admirăm curajul și eforturile mobilizate de organizatori pentru desfășurarea acestei ediții a TIFF, o ediție de care avem atâta nevoie. Este un real privilegiu să vedem la Cluj, nu doar de acasă, din fața unui ecran, cum peliculele arată puterea artei de a promova viața (...) Personal, abia aștept să călătoresc în timp când voi revedea ”La Belle Epoque” , un film cu care se va da startul festivalului. Zilele Filmului Românesc, cu șapte premiere mondiale, vor fi un must, iar premiera românească a dramei lui Cristi Puiu, Malmkrog, cu care a câștigat Encounters la Berlinală, este o bucurie pentru noi, mai ales ca ICR a susținut promovarea lui”, a declarat Mirel Taloș, președintele interimar al ICR.

Delegaţia formată din profesionişti de cinema străini, activi în zona distribuţiei de film, producţiei, criticii de cinema sau a festivalurilor internaţionale, susținută de ICR, va participa la proiecţiile, evenimentele şi întâlnirile din cadrul secţiunii „Zilele Filmului Românesc“. Invitaţii - peste 100 de persoane precum distribuitori, producători, directori de festivaluri - vor viziona succesele recente ale filmelor românești și vor putea cunoaște cineaşti, critici, personalităţi, în vederea programărilor ulterioare ale filmelor româneşti în festivaluri internationale, a redactării unor materiale de presă şi a încheierii unor eventuale contracte de distribuţie. Vor participa la diverse sub-evenimente şi programe, la sesiuni de proiecte cinematografice la finalul cărora, cele mai interesante şi viabile dintre ele, vor primi sprijin financiar pentru dezvoltare.

Programul TIFF 2020 poate fi accesat aici.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) este organizat de Asociaţia Festivalul de Film Transilvania şi Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc - A.P.F.R., în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, C.N.C., Primăria Municipiului Cluj. Înfiinţat în 2002, este primul festival internaţional de film de lungmetraj din România. TIFF a devenit un brand recunoscut în România nu numai pentru calitatea programelor prezentate, ci şi pentru organizarea, atmosfera şi multitudinea de evenimente, de la seminarii şi workshopuri până la concerte şi petreceri.

De-a lungul celor 18 ediţii, la TIFF au fost prezente numeroase personalităţi de marcă ale cinematografiei mondiale, cărora le-a fost decernat premiul pentru întreaga carieră. Printre acestea, se numără Julie Delpy, Michael Radford, Annie Girardot, Udo Kier, Vanessa Redgrave, Franco Nero, Nicolas Roeg, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Wim Wenders, Jacqueline Bisset, Geraldine Chaplin sau Jiri Menzel. TIFF a devenit locul unde sunt difuzate în premieră naţională cele mai importante producţii autohtone.