Proiecții de film în cadrul Zilelor Francofoniei în Republica Moldova

În contextul celebrării Zilelor Francofoniei în Republica Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al României și al Direcției Programe Interne din cadrul Institutului Cultural Român organizează o serie de proiectii cu filme românești subtitrate în limba franceză: Căutătorul de vânt (2021, r. Mihai Sofronea), Oameni de treabă (2022, regie Paul Negoescu) și Metronom (2022, r. Alexandru Belc). Evenimentele au loc în colaborare cu Biroul National AUF în Republica Moldova și fac parte din Programul Activităților Zilelor Francofoniei în Republica Moldova.

Program:

15 martie - Oameni de treabă,Liceul Teoretic „Constantin Stere”, Soroca;

19 martie - Oameni de treabă, Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi”, Chișinău;

20 martie - Căutătorul de vânt, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Bălți;

21 martie – Metronom,Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Bălți;

21 martie - Oameni de treabă, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, Ungheni;

21 martie - Căutătorul de vânt,Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Clasa Viitorului;

22 martie – Metronom,Liceul „Constantin Stere” din Soroca;

26 martie – Metronom, Universitatea Liberă Internațională din Moldova;

28 martie – Metronom, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, Ungheni;

29 martie - Oameni de treabă, Universitatea Liberă Internațională din Moldova.

Proiectul este organizat în colaborare cu instituții de învățământ care au ca obiect de activitate studiul intensiv al limbii francize: Liceul Teoretic „Constantin Stere” din Soroca, Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bălți, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Ungheni, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău și Universitatea Liberă Internațională din Moldova.

„Căutătorul de vânt” (2021, r. Mihai Sofronea), cu : Dan Bordeianu, Olimpia Melinte, Adrian Titieni. Când Radu află că mai are doar câteva luni de trăit, fuge până ajunge într-un sat izolat, la Nea Pavel, unde se refugiază în căsuța sa mică din vârful dealului. Timpul trece și Radu începe să trăiască o nouă viață, uitând de așteptarea morții și bucurându-se de simplitatea clipei. El cutreieră împrejurimile împreună cu bătrânul, "căutând vânt". Dar când își dă seama că s-a îndrăgostit de o femeie din sat, își amintește de sfârșitul său iminent.Unde îl va purta vântul mai departe?

„Oameni de treabă” (2022, r. Paul Negoescu),cu: Anghel Damian, Iulian Postelnicu, Vasile Muraru. Ilie (Iulian Postelnicu) este polițist într-un sat pentru ai cărui locuitori corupția e un mod de viață. În urma unei serii de evenimente violente la care asistă, dar și a tensiunilor care se acumulează, bărbatul se vede nevoit să ia decizii importante la muncă și în viața personală. „Oameni de treabă este un film despre un om deconectat de realitate, care trăiește într-o lume ideală, construită de el. Cred că fiecare dintre noi ne-am regăsit la un moment dat într-o situație similară, însă, în cazul "eroului" nostru, contactul cu realitatea vine abrupt, violent și, uneori, chiar comic”, spune regizorul Paul Negoescu

„Metronom” (2022, r. Alexandru Belc),cu: Șerban Bugarovici și Mara Bugarin. În timp ce Țiriac și Năstase joacă Finala Cupei Davis împotriva Americii în 1972, doi liceeni se iubesc și scriu scrisori la emisunea Metronom de la Europa Liberă. Când el primește aprobarea să plece definitiv din țară, împreună cu familia, ei știu că trebuie să se despartă, dar nu se așteptau ca ultimele zile împreună să devină hotărâtoare pentru întreaga lor viață.

Parteneri media:TVR Moldova și Radio Chișinău