Proiect EUNIC pentru Rusia. Curatoare din Siberia la Anaid Art Gallery

Alexandra Semenova, curatoare la Centrul Muzeal din Krasnoiarsk (Rusia), va participa, în perioada octombrie – decembrie 2011, la un stagiu la Anaid Art Gallery din București, în cadrul programului RUSSIAN – EUROPEAN CURATORIAL EXCHANGE 2011 derulat de reţeaua EUNIC.
Absolventă a departamentului de artă și cultură al Universității Federale Siberiene în 2006, Alexandra Semenova s-a remarcat atât prin proiectele curatoriate, cât și prin activitatea publicistică, ca jurnalist cultural și critic de artă. În 2010 a fost distinsă cu premiul pentru critică de artă acordat de Fundația Mihail Prohorov. În același an, a urmat programul Art leadership fellows pentru management artistic al CEC Artslink (New-York). Practica sa curatorială și de management include școala de vară a Bienalei Muzeului din Krasnoiarsk, proiectele „Nu vreau să fiu cosmonaut" (expoziție și competiție pentru artiști tineri), „Place of piece one" (Nazarovo) și coordonarea proiectului ruso-olandez VOTH (Krasnoiarsk).

Prin programul RUSSIAN – EUROPEAN CURATORIAL EXCHANGE 2011, EUNIC își propune să susțină tânăra generație de curatori implicată în dezvoltarea și modernizarea centrelor expoziționale, bienalelor și instituțiilor artistice din Rusia. Alături de dimensiunea formativă, programul prilejuiește contacte ale curatorilor și instituțiilor de profil din Rusia cu potențiali parteneri din ţările Uniunii Europene. Curatorii ruși selectați vor participa la proiecte găzduite de galerii și instituții de profil din Germania, Austria, Suedia, Franța, România și Marea Britanie. (detalii: www.icr.ro/russian_european_curatorial_exchange_ro)

Din România sunt implicate în proiect Institutul Cultural Român, Anaid Art Gallery şi Universitatea Naţională de Arte, instituţii care vor coordona activitatea curatoarei din Rusia în timpul rezidenţei la Bucureşti.

European Union National Institutes for Culture (EUNIC) este un parteneriat european al institutelor naţionale de cultură care investesc în proiecte culturale transnaţionale. În prezent, în cadrul EUNIC se regăsesc 29 de organizaţii din 25 de state membre ale Uniunii Europene. www.icr.ro/bucuresti/eunic-1/