Prezențe românești la Festivalul „Nowe Horyzonty” de la Wrocław, cu sprijinul ICR Varșovia

Institutul Cultural Român de la Varșovia continuă parteneriatul de tradiție cu Festivalul Internațional de Film „Nowe Horyzonty” de la Wrocław, eveniment desfășurat anul acesta în perioada 20-30 iulie și care continuă online până la 6 august 2023. Profesionişti români ai industriei cinematografice vor fi prezenți, cu susținerea ICR Varșovia, la două module de ateliere: „Studio Nowe Horyzonty+”, modul dedicat echipelor regizor-producător, și „A Sunday in the Country”, modul dedicat tinerilor jurnaliști și critici de film. Astfel, ICR Varșovia susține prezența regizorului Ștefan Bîtu-Tudoran și a producătoarei Diana Caravia la atelierele „Studio Nowe Horyzonty+”, în perioada 20-23 iulie 2023, și a criticului de film Ramona Aristide la întâlnirile „A Sunday in the Country”. 

Printre filmele din programul celei de-a XXIII-a ediții se regăsește drama suprarealistă Mammalia, regizată de Sebastian Mihăilescu. Regizorul, însoțit de membri ai echipei, va fi prezent la Wrocław pentru întâlniri cu publicul.

Regizorul Ștefan Bîtu-Tudoran și producătoarea Diana Caravia vor participa la atelierele de dezvoltare a unui proiect cinematografic cu lungmetrajul de debut Batallion Records, scenariul și regia Ștefan Bîtu-Tudoran (producție microFilm). Modulul „Studio Nowe Horyzonty+“ este organizat de Asociația Nowe Horyzonty și Creative Europe Desk Polska, cuprinde patru zile de ateliere și prelegeri privind diferite aspecte al promovării și dezvoltării proiectelor, susținute de experți în domeniu – regizori, producători, agenți de vânzări, programatori de festivaluri, creatori de renume.Partenerii constanți ai programului sunt EAVE, London Film Academy, institute culturale.

Reprezentanța ICR de la Varșovia susține, de asemenea, participarea criticului de film Ramona Aristide la întâlnirile „A Sunday in the Country”. Va fi cea de-a opta prezență românească la acest eveniment, care se va desfășura în perioada 21-24 iulie 2023, cu participarea unor tineri critici de film din România, Polonia, Olanda, Spania, Italia, Finlanda, Grecia și Ucraina. Sub îndrumarea experților și reprezentanților Academiei Europene de Film și Asociației Nowe Horyzonty, participanții la modulul „A Sunday in the Country” vor discuta despre viitorul meseriei pe care o practică, despre planurile profesionale și specificul profesiei în diverse țări.

Ștefan Bîtu-Tudoran este regizor, scenarist, actor și muzician. Este autorul singurei emisiuni românești semnate de Electronic Beats, în cadrul căreia a regizat interviuri cu artiști din sfera underground precum Silent Strike, Mitoș Micleușanu, Maria Balabaș sau creatoarea de modă Ioana Ciolacu. De la vârsta de 9 ani a jucat alături de nume cu ecou în industria filmului, ca Tim Curry sau Vlad Ivanov. A început cu o carieră de tânăr actor în reclame regizate de Radu Muntean, a lucrat în teatru sub instruirea actorilor Tania Popa și Dragoș Stemate, iar debutul l-a făcut pe scena Teatrului Țăndărică. A studiat actorie la Colegiul Național „Dinu Lipatti” și ulterior a început să scrie, urmând cursul de scenaristică și publicitate din cadrul Universității Naționale de Teatru și Film. A lucrat ca asistent de producție în cadrul Multi Media Est și în paralel a fost vocalist și chitarist în formații românești ca Friends of Peter sau Chester.A lucrat și caregizor de publicitate.

Diana Caravia este producătoare și parteneră la compania microFILM. Este implicată în dezvoltarea, finanțarea și producția de scurtmetraje, lungmetraje și documentare ale unor apreciați regizori români, precum Radu Jude, Alexandru Solomon, Ivana Mladenović, și regizori emergenți, precum Ana-Maria Comănescu, Xandra Popescu și Paula Oneț. A participat la producția mai multor filme, inclusiv a câștigătorului Ursului de Aur din 2021 – Babardeală cu bucluc sau porno balamuc, regizat de Radu Jude. Proiectele sale includ lungmetrajul documentar Arsenie. Viața de apoi (regia Alexandru Solomon, Karlovy Vary IFF 2023) și scurtmetrajele de ficțiune Plastic semiotic (regia Radu Jude, Veneția IFF 2021), Amintiri de pe Frontul de Est (regia Radu Jude, Adrian Cioflâncă, Berlinale 2022) și Potemkiniștii (regia Radu Jude, Cannes 2022). Este absolventă a programelor MIDPOINT TV LAUNCH, LIM Development Angels, CineLink Producers' Lab Sarajevo și WEMW B+GENre Rules Inspirational Lab.

Ramona Aristide este absolventă a Facultății de Film din cadrul UNATC, secția Filmologie. Membră a redacției Film Menu din 2021, a contribuit constant la revistă cu cronici de film, a curatoriat programe de film și a moderat discuții la cineclub sau cinematecă, colaborând în paralel și cu alte publicații ca Films in Frame sau Acoperișul de Sticlă. În anul 2022 a fost selectată în programul Talents Press de la Sarajevo Film Festival, sub îndrumarea Danei Linssen și a Irinei Trocan, a făcut parte din juriul festivalului de film documentar Verzió din Budapesta, pentru acordarea premiului de cel mai bun film documentar internațional, și din expoziția colectivă de fotografie a galeriei bucureștene Switch Lab, „Darlings to Kill/ Darlings to Kiss“ (15-23 octombrie 2022). În primăvara acestui an a urmat cursurile atelierului de critică „Radical Gestures”, susținut de criticul de film american Jonathan Rosenbaum.