Premiera poloneză a filmului „Libertate” și masterclass susținut de Tudor Giurgiu la Festivalul Watch Docs, Varșovia

Premiera poloneză a filmului Libertate, cea mai recentă producție semnată de Tudor Giurgiu, va avea loc la Varșovia, în cadrul Festivalului Watch Docs, în data de 6 decembrie 2023. Institutul Cultural Român de la Varșovia sprijină deplasarea regizorului român în capitala Poloniei, unde va susține și un masterclass, după premieră. Proiecțiile vor fi găzduite de cinematografele de artă Kinoteka, în data de 6 decembrie 2023, unde va avea loc și masterclass-ul, și Muranów, în data de 8 decembrie 2023.

Watch Docs este un festival de filme documentare dedicate drepturilor omului, Libertate fiind, în mod excepțional, singurul film artistic selectat în programul ediției din acest an. La invitația festivalului și a ICR Varșovia, regizorul se întâlni cu studenți ai școlilor de film, reprezentanți ai industriei cinematografice, cinefili, dar și cu publicul larg.

Inspirat din fapte reale, Libertate spune o poveste mai puţin cunoscută, petrecută la Sibiu, în timpul Revoluţiei din 1989. În zilele haotice ale Revoluției care a răsturnat regimul comunist, orașul transilvănean devine scena unui asalt violent asupra unei unități de miliție, care degenerează rapid într-o confruntare sângeroasă între soldați, milițieni, protestatari civili și securiști. Într-o încercare disperată de a scăpa de asediu, căpitanul de miliție Viorel este capturat de armată și aruncat într-o piscină goală împreună cu sute de prizonieri acuzați că sunt teroriști. Din distribuţia filmului fac parte actorii Alex Calangiu, Iulian Postenicu, Cătălin Herlo, Ionuţ Caras, Alexandru Papadopol, Andi Vasluianu, Mirela Oprişor, Leonid Doni și Cuzin Toma. Scenariul este scris de Cecilia Ştefănescu şi Tudor Giurgiu, după o idee de Nap Toader.

Promovarea industriei cinematografice românești este una dintre principalele linii strategice ale ICR Varșovia. Institutul susține prezența cineaștilor români la festivaluri, întâlniri și ateliere dedicate profesioniștilor, și organizează Caravana Noului Cinema Românesc în șase orașe poloneze, pentru a aduce în atenția publicului acele filme valoroase care nu beneficiază de distribuție în circuitul cinematografic local.