Poezia și proza europeană contemporană, prezentată în cadrul „Nopții Literaturii” din Bulgaria

Inițiată de Centrele Cehe din întreaga lume, „Noaptea literaturii” în Bulgaria va avea loc miercuri, 7 septembrie 2022, concomitent, în orașele Sofia, Blagoevgrad, Burgas, Varna, Veliko Tarnovo, Vidin, Vratsa, Dobrich, Lovech, Montana, Pazardzhik, Pernik, Plovdiv, Ruse, Silistra, Stara Zagora, Shumen și în satul Chavdar. Evenimentul, cu tema „Literatura ca punte de legătură între limbi, culturi, țări”, prezintă poezia și proza europeană contemporană, prin fragmente citite în locuri neconvenționale, așa-numitele „cuiburi de lectură”.

În cadrul evenimentului, au fost selectați autorii Claudiu M. Florian, Olga Tokarczuk, Georgi Bardarov, Jonas Jonasson, Matei Horzhava, Anna Bagriana. Printre lectorii de la Sofia se numără actorii Vladimir Mihaylov, Paraskeva Dzhukelova, Linda Ruseva, Danail Obretenov, Elena Telbis, Petar Rusev, Asen Kukushev, vedetele dublajului Momchil Stepanov și Gergana Peikova, vedetele muzicale Ventzislav Blagoev, Georgi Georgiev-Antika și Igor Damyanov, îndrăgitul prezentator Kamen Alipiev-Kedara și alții.

Conform programului, în cadrul evenimentului este asigurată și traducerea în limbajul semnelor de către Silvana Pavlova și Rositsa Karadzhova. La finalul „Nopții Literaturii 2022”, locuitorii Sofiei sunt invitați să ia parte la o incitantă plimbare literară, „Backs of the City”, ghidată de poeta Albena Todorova. Identitatea vizuală a evenimentului este realizată de artistul Damyan Damyanov.

Din partea Comisiei Europene, va fi prezent Georgi Bardarov, om de știință și scriitor bulgar, născut în satul Kulata, profesor de demografie și conflicte etno-religioase la Universitatea din Sofia. În 2015, a câștigat marele premiu al emisiunii „Manuscrisul” la BNT, și a fost publicat romanul său de debut „Eu încă mai număr zilele”. A fost distins cu premiul de debut al Clubului literar „Peroto”. De trei ori a câștigat concursul„Maestru al Cuvântului”. „Absolvo te” este al doilea roman al său, pentru care a fost distins cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene în anul 2021. Evenimentul are loc la Muzeul „Boris Hristov” (strada Tsar Samuil 43).

Din partea României va participa, între orele 19.00 – 21.00, la „Casa Libri” din Sofia (str. „Tsar Asen“ 64), Claudiu M. Florian, scriitorul a cărui carte a fost selectată.Născut în1969, scriitorul român a absolvit filologie germană la București și istorie contemporană în Germania. A fost angajat al Ministerului Român al Afacerilor Externe. A ocupat diverse funcții diplomatice la Berlin și Berna. În prezent, lucrează la Institutul Cultural Român. Romanul „Vârstele jocului”,publicat iniţial în limba germană, apoi, într-o versiune adăugită, în limba română, a primit Premiul Uniunii Europene pentru Literatură în 2016.

Al treilea invitat special la „Noaptea literaturii” 2022 este scriitorul din Macedonia de Nord, Aleksandar Prokopiev. Născut în 1953 la Skopje, Aleksandar Prokopieva absolvit literatură comparată și teoria literaturii. Este unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai postmodernismului din Macedonia de Nord. A publicat 20 de cărți, traduse în mai multe limbi. Numele său este menționat în Enciclopedia Sorbonei, „Les Lettres Europeanennes”, alături de Orhan Pamuk, Herta Müller și Elfriede Jelinek. Este directorul artistic al Festivalului internațional de Literatură PRO-ZA Balkan, membru al PEN-clubului Macedonean și al Asociației Scriitorilor Independenți. Prokopiev este autorul cărții „Om într-o sticlă. Povești din buzunarul din stânga”, publicată recent în limba bulgară. Pentru autograf, poate fi regăsit în cuibul de lectură din Centrul de Artă „Art Laborator“ (str. Ivaylo 1).

În perioada 8 - 13 septembrie 2022, pe site-ul inițiativei rămâne deschis un formular de înscriere la o tombolă cu premii, una dintre cărțile lecturate pe 7 septembrie 2022. Pe lângă modul neconvențial de prezentare a cărților și titlurile din tezaurul literaturii europene contemporane, atent selectate, vizitatorii evenimentului de la Sofia se pot întâlni cu trei dintre scriitorii ale căror cărți fac parte din cea de-a XI-a ediție a „Nopții Literaturii“ în Bulgaria. Informații complete despre cărțile selectate, unde, cine și ce se citește, pe site-ul evenimentului: https://noshtnaliteraturata.com/.

Organizatorii inițiativei sunt ambasadele și institutele culturale ale țărilor europene. În 2022, participă Ambasada Austriei, Ambasada Regatului Belgiei, Primăria Capitalei, Institutul Goethe, Ambasada Danemarcei, Comisia Europeană, Ambasada Irlandei, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Italian, British Council, Institutul Polonez, Institutul Camões, Ambasada României, Centrul de Informare și Promovare Culturală a Macedoniei de Nord, Ambasada Sloveniei, Ambasada Ucrainei, Institutul Liszt, Centrul Ceh, Ambasada Elveției, Ambasada Suediei, Fundația “Detski Knigi” (organizatorul evenimentului în anul 2022).