Participare românească la TLVFest 2022, în cadrul segmentului „EU-Lat Project”

TLVFest, cel mai important festival internaţional de film LGBTQ din Israel, are loc în perioada 27octombrie – 05 noiembrie 2022, la Cinemateca din Tel Aviv și în alte locuri din Israel. Cu ajutorul și participarea membrilor EUNIC Israel, ediția din acest an va cuprinde și un segment special dedicat filmelor europene și latino-americane, intitulat The EU-Lat Project. Astfel, cu sprijinul ICR Tel Aviv, filmul de deschidere în cadrul acestui segment va fi Alis, o coproducție Columbia – Chile – România, în regia lui Clare Weiskopf și Nicolas van Hemelryck, difuzată în premieră în Israel.

Lansată în 2022, producția are deja un parcurs festivalier impresionant: Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2022, unde a câștigat Premiul Ursul de Cristal (din categoria generația 14+) pentru cel mai bun film și Premiul Teddy pentru cel mai bun documentar; Festivalul Internațional de Film Guadalajara 2022, unde a câștigat Premiul pentru cel mai bun documentar; Festivalul internațional de documentare Sheffield 2022, unde a obținut Premiul juriului pentru tineret; FEST New Directors/New Films Festival 2022, unde a câștigat Premiul pentru cel mai bun film documentar; Festival de Cine de Lima PUCP 2022, unde a obținut Premiul pentru cea mai bună regie; Festivalul internațional de documentare din Canada Hot Docs 2022; Festivalul Internațional de Film de la Busan 2022; Festivalul Internațional de Film de la Chicago 2022.

Acțiunea filmului se petrece într-un adăpost pentru tineri din medii defavorizate din Columbia, unde zece tinere vin în fața camerei și vorbesc despre colega lor de cameră, Alis. Aceasta este o invenție colectivă și, în același timp, un spațiu protejat care face posibilă exprimarea adevărurilor dureroase.

Alis, regia Clare Weiskopf și Nicolas van Hemelryck (producție Columbia – Chile – România, 2022, 84 de min., film în limba spaniolă, cu subtitrare în ebraică și engleză

Scenariul: Tatiana Andrade, Anne Fabini, Gustavo Vasco, Clare Weiskopf, Nicolas van Hemelryck

Producători: Alexandra Galvis, Ramona Grama

Implicarea românească este vizibilă și creditată în procesul de post producție, mai precis la departamentul de sunet (Marian Bălan, Marius Lefterache, Victor Miu) și cel editorial (Claudiu Doagă, Sebastian Plămădeală și Alexandru Stoica).

Programul proiecțiilor:

Vineri, 28.10.2022 – ora 19:15 / Cinemateca din Tel Aviv

Sâmbătă, 29.10.2022 - ora 20:30 / Cinemateca din Rosh Pina

Luni, 31.10.2022 – ora 13:00 / Cinemateca din Tel Aviv

Miercuri, 02.11.2022 – ora 17:00/ Centrul Cultural Ennis din Yaffo

Proiectul Europa–America Latină (The EU–Lat Project) a luat naștere în 2021, în urma discuțiilor dintre reprezentanții EUNIC și rețeaua ibero-americană pentru diplomație culturală (RIDCULT) care, inspirați de Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, au decis să lucreze împreună pentru a crește gradul de conștientizare a valorii culturii ca forță inerentă a ființelor umane și a contribuției acesteia la respectarea demnității oamenilor. Aceste valori comune sunt, de asemenea, împărtășite de Israel și astfel, statele membre ale UE și statele din America Latină reprezentate în Israel au inițiat o prezentare comună a ultimelor lor filme LGBT, ca o manifestare a credinței lor ferme în libertate, dreptate și toleranță ca piloni ai societății și eforturile lor pentru egalitate și respect.