Participare românească la Carnavalul de la Veneția cu spectacolul „Teatrul Măştilor”, o producție a Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu Jiu

Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, în colaborare cu Compania teatrală Pantakin, organizează patru reprezentații ale spectacolului „Teatrul Măştilor”, producție a Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu, în cadrul Carnavalului de la Veneția, care se desfășoară în perioada 4-21 februarie 2023. Cele patru reprezentații vor avea loc vineri, 17 februarie și sâmbătă, 18 februarie 2023 în piața San Marco din Veneția.

Din distribuţie fac parte: Mădălina Ciobănuc, Adrian Șerban, Radu Tudosie, Ana–Maria Negrescu, Mihai Rădulea. Regie: Michele Modesto Casarin. Măști: Stefano Perocco di Meduna. Asistent regie: Andreea Chiriţescu.

Spectacolul „Teatrul Măştilor”, care a avut premiera în octombrie 2022, este un experiment teatral ce aduce în prim plan commedia dell’arte:„Într-o zi, într-o mică piațetă, care simbolizează toate piețele publice din lume, sosește o extraordinară, binevenită, binecuvântată trupă de comici. Compania «Nemaipomeniții» pune în scenă pentru public o extraordinară călătorie în universul commediei dell’arte. Publicul se va cufunda în lumea fascinantă a teatrului, în acel univers care astăzi este considerat «teatrul modern».”, explică regizorul Michele Modesto Casarin.

Mai multe informații

Compania teatrală Pantakin a fost fondată la Veneţia în 1995 ca o companie de teatru popular, cu scopul de a păstra vie tradiția commediei dell’arte și a teatrului de măști, dezvoltând un limbaj teatral capabil să depășească barierele lingvistice și culturale. Dezvoltarea companiei și cercetarea genurilor de teatru popular a determinat Pantakin să-și structureze activitățile în domeniul producției și distribuției de spectacole și al conceperii și organizării de evenimente, în special în genul commedia dell’arte. Pantakin este partener fondator al Accademia Teatrale Veneta, o şcoală pentru formarea profesională a actorilor şi membru al Asociaţiei PPTV (Produttori Professionali Teatrali Veneti).

Michele Modesto Casarin este regizor, actor şi profesor de commedia dell’arte. A studiat cu artişti importanți ai teatrului național și internațional, iar în 1995 a fondat Compania de teatru Pantakin și în prezent este director artistic. De-a lungul anilor, s-a dedicat din ce în ce mai mult regiei, dezvoltându-și propria idee de experimentare cu Masca, pe care o aplică şi în cursurile pe care le susține cu studenții. A regizat numeroase spectacole, printre care Corbul, care a primit premiul Agis “Leoncino d’oro” pentru cea mai bună piesă la cea de-a 38-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Bienala din Veneţia. L’ultima casa (dramaturgie de Tiziano Scarpa) a primit premiul “Chi è di scena” pentru cea mai bună adaptare a unui text goldonian, tot la Festivalul La Biennale. Villan People, la solita malastoria i-a adus Premiul Fersen pentru regie în 2014. Din 2016 până în 2020 a fost regizor şi autor al unui nou proiect de punere în scenă a teatrului muzical mascat, coprodus de Teatro La Fenice din Veneţia, Pantakin şi Woodstock Teatro. Se numără printre fondatorii Accademia Teatrale Veneta, unde este şi profesor. În 2017, s-a alăturat corpului didactic al Accademia da Ponte din Vittorio Veneto, iar în 2018 a început colaborarea cu Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, predând la Masterul de Pedagogie și devenind membru al Comitetului Științific al Universității. Regizează spectacole de commedia dell’arte şi cursuri de măiestrie în diferite ţări din întreaga lume.

Istoria Carnavalului de la Veneţia începe în anul 1162, iar primul document scris care atestă această manifestare datează din anul 1268, când este menționată şi folosirea măștilor. A fost autorizat oficial printr-un act emis de Senatul Republicii în 1296, în care se stipula că toată lumea are dreptul la distracție înainte de lăsatul secului pentru Postul Paştelui. Carnavalul a luat amploare internațională în secolul al XVIII-lea, când tinerii înstăriți din întreaga Europă veneau incognito la Veneția să se distreze fără a fi recunoscuți. Tradiția a continuat până în 1930, când dictatorul Benito Mussolini a interzis Carnavalul. Abia în 1979, un grup de venețieni a hotărât să reînvie tradiţia. Ulterior, carnavalul și măștile venețiene au devenit un simbol pentru Cetatea Dogilor și o atracție pentru turiștii din întreaga lume.