Sezonul de iarnă al concertelor româneşti pe renumita scenă de la St Martin-in-the-Fields debutează cu un spectacol plin de expresivitate în compania câtorva dintre cei mai talentaţi tineri muzicieni din Londra. Radu Ropotan - vioară, Ioana Forna - vioară, George White - violă, Raphael Lang - violoncel şi Alexandra Văduva - pian vor prezenta două creaţii originale ce stau sub semnătura geniului marilor compozitori Enescu şi Dvořák.
Program:
Enescu: Cvintetul pentru pian, Op. 29
Dvořák: Cvintetul pentru pian, Op. 81
Născut în 1989 la Galaţi, Radu Ropotan a câștigat nu mai puțin de șaisprezece premii naționale și internaționale printre care premiul I în cadrul „Remember Enescu International Violin Competion" (Sinaia, România, 2007) și premiul special în 2005 în cadrul „Andrea Postacchini International Competition" în Fermo, Italia. În 2008 i-a fost acordată o bursă de studiu în cadrul Royal College of Music, Londra, unde a devenit elevul lui Yuri Zhislin sub îndrumarea lui Maciej Rakovski. Radu a concertat în București la Sala Radio precum și la Ateneul Român, iar la nivel internaţional a concertat pe scene importante din Franța (Bordeaux), Italia (Napoli, Fermo), Germania și Marea Britanie.
Ioana Forna se află în ultimul an de studiu la Royal College of Music din Londra, la clasa profesorului Berent Korfker. A început studiul viorii la vârsta de 7 ani, fiind îndrumată de către mama sa, mai apoi continuându-şi studiile la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă" din Cluj-Napoca, sub îndrumarea profesorilor Felicia Bălaş, Adrian Cărdan, Nicuşor Silaghi, Ştefan Gheorghiu şi Gabriel Croitoru, elita violonistică pedagogică a momentului. Făcând parte din Orchestra Română de tineret sub conducerea maeştrilor Cristian Mandeal şi Marin Cazacu, Ioana a avut oportunitatea de a excela şi în domeniul orchestral, concertând la cele mai importante festivaluri din ţară. În timpul studiilor din Londra, ea a concertat în diferite locaţii muzicale, ca şi solistă, iar in momentul de faţă proiectul cel mai important este cvartetul Sattler pe care îl conduce cu mult devotament si implicare.
George White este student în ultimul an la Royal Academy of Music (RAM) şi studiază sub îndrumarea lui Garfield Jackson, membru al prestigiosului cvartet de coarde Endellion. George are o activitate concertistică intensă şi a cântat sub bagheta unor dirijori de renume precum Sir Simon Rattle, Edward Gardner, Sir Trevor Pinnock and Sir Mark Elder. În anul 2011 a fost prim-violist al RAM Sinfonia pentru premiera mondială a operei "Kommilitonen!". Violistul este un valoros muzician de cameră şi a beneficiat de sprijin şi îndrumare din partea unor mari ansambluri camerale britanice precum Endellion, Doric, Emerson, London Haydn, Chilingirian sau Skampa. George a susţinut în ultimul an concerte camerale pe scene britanice prestigioase.
De la vârsta de 13 ani, Raphael Lang a studiat la Conservatorul naţional Regional de la Paris cu Raphael Pidoux şi Erwan Faure. Din anul 2009, Raphael studiază la Royal Academy of Music cu David Strange. Violoncelistul a luat parte la masterclassuri cu Raphael Wallfisch, Robert Cohen, Colin Carr, David Finckel şi Christoph Henkel. În anul 2008, Raphael a ajuns în finala competiţiei Jeunes Talents. În 2011, în cadrul RAM, a câştigat premiul May Mukle, iar în 2012 premiul David Martin/Florence Hooton. Tot anul trecut, muzicianul a fost admis în una dintre schemele de studiu ale London Symphony Orchestra, cu care va şi concerta în a a doua jumatate a acestui an.
Pianista Alexandra Văduva a început studiul pianului la vârsta de 4 ani, sub îndrumarea profesoarei Doina Olteteanu. Alexandra a câţtigat numeroase competiţii naţionale şi internaţionale precum Concursul Internaţional de pian de la Viena, premiul al III-lea la Concursul Beethoven (Londra, 2011), premiul al II-lea la Concursul de pian Sterndale Bennett şi multe altele. Pianista a interpretat Concertul de pian al lui Stravinski cu Royal Academy of Muisc Wind Orchestra, dirijor Keith Bragg şi a urcat pe scene celebre precum Wigmore Hall, Duke's Hall, Steinway Hall, Yamaha Centre, St. James' Church Piccadilly, St. Pancras Church sau Charlton House. Alexandra a urmat masterclassuri cu Imogen Cooper, Stephen Hough, Pascal Devoyon, John O'Conor, Evgheny Sudbin, Joanna MacGregor şi Galina Eguiazarova. În curând, ea va susţine Concertul de pian nr. 1 de Prokofiev, acompaniată de Bedford Sinfonia.
Când: marţi, 10 decembrie, 1pm
Unde: St Martin-in-the-Fields, Trafalgar Square, Londra
Intrarea este liberă.