Noaptea Literaturii Europene 2018 - Lisabona

Sâmbătă, 9 iunie 2018, timp de aproape cinci ore, între 19.00 și 23.45, a avut loc „cea mai literară seară“ a Lisabonei, un oraș oricum preocupat obsesiv de literatură. De-a lungul acestei serate inedite, considerate de către presa portugheză cel mai popular eveniment de lecturi/interpretări literare din capitala Portugaliei, s-au desfășurat sesiuni variate de lectură din opera a 14 scriitori europeni, în interpretarea a 14 personalități portugheze. Realizate în locuri atipice (pentru acest gen de eveniment) din cartierul Bairro Alto, lecturile au fost găzduite de următoarele spații: Academia de Științe (Anglia, Croația, Grecia și România), Convento dos Cardaes (Austria), Galeria Ratton (Cehia), Atelierul-Muzeu Júlio Pomar (Franța), Secretariatul General pentru Mediu (Germania), Tribunalul Constituțional (Irlanda), Biserica Nossa Senhora de Jesus (Italia), Liga Combatanților (Spania), Liceul Passos Manuel (Finlanda, Polonia și Portugalia). Cu o durată de 15 minute, sesiunile de lectură s-au repetat din jumătate în jumătate de oră, oferind astfel publicului posibilitatea de a vizita toate spaţiile implicate în acest proiect. Intrarea la eveniment a fost liberă, serata literară beneficiind de un public de aproximativ 4.000 de persoane.

Anul acesta, România a fost reprezentată la Noaptea Literaturii Europene de scriitorul Radu Sergiu Ruba, invitatul Institutului Cultural Român de la Lisabona. Autorul român și omul de radio portughez Gonçalo Câmara au citit alternativ în limba română și, respectiv, în limba portugheză, fragmente din romanul autobiografic O vară ce nu mai apune. Cele 10 sesiuni de lectură au avut loc în Claustrul Academiei de Științe din Lisabona,una dintre cele mai vechi instituții științifice naționale lusitane, fondată în 1779.Cele 10 sesiuni s-au bucurat, în total, de prezența a 300 de persoane. Trebuie menționat că autorul român a oferit publicului un bonus original sub forma unei recitări direct în portugheză a unui poem al său, reverență care a fost entuziast primită de către cei de față.

În aceeași zi, începând cu ora 15.00, în AuditoriulAPEL – Asociația Portugheză a Editorilor și Librarilor, din cadrul Târgului de Carte de la Lisabona,a avut loc o masă rotundă cu participarea scriitorilor străini prezenți la Noaptea Literaturii Europene 2018:Olga Stehlikova (Cehia), Damir Karakas (Croația), Laetitia Colombani (Franța), Errico Buonanno (Italia) și Radu Sergiu Ruba (România). Evenimentul a fost moderat de Pedro Vieira, blogger, autor, ilustrator și actualul prezentator al programului TV „Ultimul stinge lumina“ (RTP3). Tema dezbaterilor, „Mai există literatură europeană?“, foarte provocatoare, a captat atenția publicului, numeros și deosebit de preocupat de fluxul ideilor, mai ales datorită prestațiilor neconvenționale, admirabil articulate și seducătoare prin originalitate, ale scriitorului român și celui italian. Sergiu Radu Ruba, a atras atenția – în contextul unei deziluzionări generale legate de dialogul în literatură și de comunicarea între literaturi – asupra uriașei cantități de traduceri în românește din spațiul literelor europene și a insistat asupra faptului că nu doar literaturile tradițional majore ajung la cunoștința publicului nostru, ci și acelea din vecinătatea estică, fie că este vorba despre Serbia, Ungaria sau Cehia. Posibilele modele nu mai sunt astfel pornite din centre de autoritate, ci se democratizează, sporind nu doar spectrul cromatic al literaturii europene, ci și instituind o concurență pe cât de largă, pe atât de fertilă.

De la proză la teatru și poezie, Noaptea Literaturii Europene a prezentat în acest an opere ale următorilor autori: Kamila Shamsie (Anglia), Ilse Aichinger (Austria), Olga Stehlíková (Cehia), Damir Karakaš (Croația), Aki Ollikainen (Finlanda), Laetitia Colombani (Franța), Sasha Marianna Salzmann (Germania), Ménis Koumandaréas (Grecia), Oscar Wilde (Irlanda), Errico Buonanno (Italia), Zbigniew Herbert (Polonia), Daniel Jonas (Portugalia), Radu Sergiu Ruba (România) și Felipe Benitez Reyes (Spania).

Noaptea Literaturii Europene este o inițiativă a clusterului EUNIC Portugalia, a rețelei institutelor culturale și a câtorva ambasade din Lisabona și este realizată cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în Portugalia.