„Noaptea Ideilor 2025” cu jurnalistul român Marian Voicu

Noaptea Ideilor 2025 cu jurnalistul roman Marian Voicu Noaptea Ideilor 2025 cu jurnalistul roman Marian Voicu Noaptea Ideilor 2025 cu jurnalistul roman Marian Voicu Noaptea Ideilor 2025 cu jurnalistul roman Marian Voicu Noaptea Ideilor 2025 cu jurnalistul roman Marian Voicu Noaptea Ideilor 2025 cu jurnalistul roman Marian Voicu Noaptea Ideilor 2025 cu jurnalistul roman Marian Voicu Noaptea Ideilor 2025 cu jurnalistul roman Marian Voicu Noaptea Ideilor 2025 cu jurnalistul roman Marian Voicu Noaptea Ideilor 2025 cu jurnalistul roman Marian Voicu Noaptea Ideilor 2025 cu jurnalistul roman Marian Voicu

Institutul Cultural Român de la Varșovia, împreună cu Teatrul Național Vechi și Institutele Franceze din Varșovia și Cracovia, vă invită sâmbătă, 22 martie, la „Noaptea Ideilor”.

„Noaptea Ideilor” este un festival de dezbateri și schimb de idei inițiat de Institutul Francez și organizat anual în întreaga lume. În acest an, „Noaptea ideilor” se desfășoară sub tema „Puterea acțiunii”.

Dezbaterile vor avea loc la Teatrul Stary din Cracovia, pe 22 martie, de la ora 15.00, și vor fi traduse simultan în poloneză și franceză.

La invitația Institutului Cultural Român de la Varșovia, jurnalistul Marian Voicu va vorbi despre dezinformare, războiul informațional și fake news într-un context contemporan tot mai complex și mai greu de înțeles.

PROGRAM

15:00 -Politica pe web: cine câștigă pe internet?

Invitați: Katarzyna Dębek, Baptiste Kotras, Marian Voicu

Cum putem contracara populismul, lupta împotriva știrilor false, a actelor de represiune sau a încălcărilor drepturilor omului, dacă angajamentul socio-politic se reduce astăzi la a da „like” pe Facebook? A devenit „a da click” mai real decât demonstrațiile de stradă și acțiunile la nivel local pentru a schimba realitatea? Mai este internetul un spațiu pentru mișcările sociale emancipatoare sau a fost preluat de propaganda conservatoare?

17:00 - Povești periculoase

Invitați: Joanna Bator, Cezary Łazarewicz

Literatura ne mobilizează cu adevărat la acțiune, ne influențează viața și realitatea în care funcționăm ? Are ea o putere socio-politică ? Și dacă această putere este doar o iluzie a comunității artistice, care se iubește pentru că citește, creează și privește?

21:30 - Discuție cu regizorul Jakub Skrzywanek după spectacolul „Asasinarea” de la Stary Teatr. Nașterea unei națiuni.

Dezbaterile vor fi moderate de jurnalistul Michał Nogaś.

Marian Voicu este jurnalist, realizator de filme documentare și scriitor. Lucrează de peste 25 de ani în televiziune şi radio, ca moderator și producător de diverse formate publicistice. Este producător la TVR. A fost manager de proiect la Radio România Chişinău, post lansat în 2011. Cel mai recent film documentar este „Război și pace în Ucraina” (2019); cel mai recent volum publicat este „Matrioșka mincinoșilor: Fake news, manipulare, populism” (București: Humanitas, 2018). A primit mai multe premii naționale și internaționale, cel mai recent fiind Medalia de aur din partea Asociaţiei Corespondenţilor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru filmul documentar „Exodul: O tragedie siriană” (2015). A fost decorat cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler (2014). 

Katarzyna Dębek (Polonia) este redactor-șef al revistei Forbes. A lucrat ca jurnalist și redactor pentru „Warsaw Business Journal” (revistă de afaceri în limba engleză) și a colaborat cu publicația lunară de divertisment și cultură „Warsaw Insider”. Este absolventă a Facultății de Lingvistică Aplicată și a studiilor postuniversitare la Facultatea de Jurnalism și Științe Politice de la Universitatea din Varșovia.

Baptiste Kotras (Franța) este sociolog , cercetător la Laboratoire Interdisciplinaire Sciences Innovation Société din Paris, lector la Sciences-Po din Paris, printre altele. Autor de cărți și articole, cercetările sale se concentrează pe probleme legate de noile media, dezinformare și digitalizarea lumii sociale.