Nicoleta Bica Bucșaru participă la Bienala Internațională de Textile de la Haacht, cu sprijinul ICR Bruxelles

Artista  Nicoleta Bica Bucșaru va participa, cu sprijinul ICR Bruxelles, la cea de-a IV-a ediție a Bienalei Internaționale de Textile de la Haacht, care se va desfășura în perioada 21 – 30 octombrie 2022.

Scopul Bienalei este de a prezenta artiști contemporani care au făcut din prelucrarea materialului textil o adevărată artă. Inaugurarea va avea loc vineri, 21 octombrie 2022, ora 20.00, în prezența artiștilor invitați, a directorului artistic Maurice Van der Speeten, a curatorului Danielle Van Belle, a reprezentanților ICR Bruxelles, a oficialilor și a publicului deja câștigat de Bienalele organizate la Haacht.

La Bienala 2022, care va avea loc la GC Den Breughel of Haacht (Centrul Comunitar Cultural din Haacht), unul dintre cele mai importante locuri din Belgia pentru expunerea artelor vizuale contemporane, cu precădere textile, sticlă, ceramică și hârtie, participă 54 artiști din 24 țări din întreaga lume.

Nicoleta Bică Bucșaru are studii masterale la Universitatea Națională de Arte București, Facultatea de Arte Decorative și Design, Departamentul de Arte Textile Ambientale. S-a perfecționat în cadrul mai multor cursuri de specialitate susținute de artista textilistă Fiona Duthie și a participat la numeroase expoziții. La Bienala de la Haacht este prezentă cu două lucrări: „A Slice of Peace” și „A Piece of Freedom”.

Cele două lucrări au apărut din dorința de a aduce un cer senin de pace și o rază de soare eliberatoare, plină de speranță, oamenilor care sunt chinuiți de ororile unui război care sunt inacceptabile în orice perioadă de timp, dar mai ales în secolul XXI, când conflictele ar trebui rezolvate exclusiv prin dialog și diplomație. Aceste două lucrări au același mesaj, o declarație de solidaritate cu poporul ucrainean, dar și o invitație la pace și libertate, drepturi pe care toți locuitorii acestei planete și le-au câștigat din plin. Arta străveche a împâslirii, calitățile deosebite ale lânii și procesul de transformare, prin alchimia îmbinării fibrelor, conferă lucrărilor artistice o structură unică, organică, durabilă. Mesajul prinde contur prin împletirea fibrelor de lână naturală și mătase care au puterea de a se transforma sub mână, folosind procesul de împâslire. Materiale: topuri extra fine merinos, topuri din mătase tussah, topuri din mătase dud, topuri din viscoză, șifon de mătase vopsit manual.”(Nicoleta Bica Bucșaru)

Centrul Cultural GC Den Breughel din Haacht are o suprafață de expunere de 850m2, într-un loc de tradiție și recunoscut ca atare de publicul iubitor de gen.

Explorând arta textilă prin instalații și construcții sculpturale, acest eveniment internațional textil include contribuții din 24 de țări. Materialele textile realizate și țesute manual, dantelă, aplicații ale tehnicilor tradiționale și moderne vor contribui la înțelegerea artei textile contemporane. A patra ediție a Bienalei Internaționale de Artă Textilă trebuie considerată cea mai mare expoziție de artă textilă din Belgia până în prezent, oferind artiștilor emergenți și consacrați posibilitatea de a-și prezenta lucrările de artă textilă unui public mai larg, galerii, colecționari. Încă de la început, evenimentul a susținut o multitudine de artiști,artiști care au avansat în carieră și și-au consolidat implicarea în lumea textilelor. Organizată de Fundația Belgiană de Artă „Kunststichting Perspektief vzw”, bienala este o sărbătoare a excelenței în artă din întreaga lume și, prin urmare, o nouă platformă belgiană pentru inovație și originalitate. Selecțiile s-au bazat pe pricepere, originalitate și abilități tehnice. Activitatea de curatoriat a expozițiilor a fost extrem de plină de satisfacții; în timpul procesului a existat o reamintire constantă a modului în care artistul contemporan afectează viața de zi cu zi a textilelor, iar lucrările vor demonstra din nou idei convingătoare și aplicații unice ale materialelor. De asemenea, vor arăta inspirații puternice și creative. O oportunitate excepțională de a prezenta progresul artei textile contemporane, amploarea internațională a expresiei creative în acest mediu.(curator Maurice Van der Speeten)

Bienalele de la Haacht, organizate de Art Foundation "Kunststichting Perspektief vzw", au obținut o reputație de forum artistic de talie internațională, care contribuie activ la emularea scenei artei contemporane și experimentale de gen. Art Foundation "Kunststichting Perspektief vzw" se definește ca facilitator al dialogului dintre public și artiști, naționali și internaționali, susținătoare a artei contemporane, care interoghează medii diferite, narative multiple și perspective artistice flexibile. Fundația organizează patru bienale de artă vizuală: textile, sticlă, ceramică și hârtie, respectiv un târg anual de sticlă și ceramică, în aer liber.

Institutul Cultural Român Bruxelles a fost partener al Bienalelor Internaționale de la Haacht din 2014, susținând participarea artiștilor Cristina Ilinca și Camelia Neagu (2014), Sabina Stan (2015), Ioan Nemțoi, Mihai Țopescu (2016), Edward Leibovitz (2018), Marijana Bițulescu, Gabriela Cristu, Daniela Frumușeanu, Mariana Grumăzescu Voicu, Maria Negreanu și Agatha Pricopescu (2019), Arina Ailincăi, Dan Popovici, Vlad Basarab (2021), Radu-Ștefan Poleac.