Luna Francofoniei: maraton literar la Lyon, Chambéry și Grenoble

Cu prilejul celebrării Lunii Francofoniei și Zilei Internaționale a Femeii, Consulatul General al României la Lyon, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, organizează, în perioada 6-9 martie 2024, un maraton literar cu tema „Identités féminines dans la littérature roumaine et française contemporaine“ (Identități feminine în literatura română și franceză contemporană), la Lyon, Chambery și Grenoble, în Franța. Au fost invitate trei scriitoare din România, participante la diferite ediții ale Festivalului Primului Roman de la Chambéry: Diana Bădica (laureată a ediției din 2020), Simona Antonescu (finalistă în cadrul ediției din 2016) și Corina Ozon (participantă la ediția din 2022).

Evenimentele sunt organizate în colaborare cu scriitoarea Simona Ferrante, președinta comitetului de lectură în limba română din cadrul Festivalului Primului Roman de la Chambéry. Pe lângă oportunitatea de a scoate în relief rolul activ al României în cadrul Francofoniei, organizarea evenimentelor literare are ca obiectiv promovarea literaturii române, atât în rândul comunității românești, cât și în rândul publicului francez din circumscripția CG Lyon, mai ales în vederea stabilirii unor contacte între scriitoare și edituri locale care ar putea fi interesate de o eventuală colaborare.

Seria evenimentelor va începe la Lyon miercuri, 6 martie 2024, ora 18:30, cu o seară literară găzduită de Primăria Arondismentului 6. Scriitoarele Diana Bădica, Simona Antonescu și Corina Ozon vor dialoga în cadrul unei dezbateri moderate de scriitoarea Simona Ferrante, cu participarea traducătoarei Florica Courriol. În deschidere, va lua cuvântul Consulul General al României la Lyon, domnul Oleg Ungureanu, iar la finalul dezbaterii este programată o sesiune de autografe.

Joi, 7 martie 2024, de la ora 18:00, cele trei scriitoare se vor întâlni cu publicul din Chambéry, la sediul Lectures Plurielles, unde vor purta un dialog în oglindă despre universurile lor literare, moderat de scriitoarea Simona Ferrante.

La Grenoble, vineri, 8 martie 2024, de la ora 14:00, este programată o întâlnire literară la Maison International; în prezența Consulului General al României la Lyon, domnul Oleg Ungureanu, cele trei invitate vor întâni scriitoare de origine română din zonă: Constanța Apetroaie, Simona Ferrante, Petra Petresco Cornelia Petrescu. Cu participarea Rêves et gâteaux.

La evenimente vor fi invitați și editori francezi care sunt deschiși publicării literaturii est-europene, precum reprezentanți ai editurilor Syrtes, Tropisme, Les Editions Bleu et Jaune, dar și membri ai comunității românești sau cetățeni francezi, în special din cadrul asociațiilor de prietenie franco-române.

Întâlnirile literare se vor desfășura în parteneriat cu Primăria Arondismentului 6 din Lyon și cu asociațiile Rhône-Roumanie, Grenoble-Isère-Roumanie, Scène et Danube și Lectures Plurielles – Festival du Premier Roman.

Diana Bădica (n. 1985, Slatina) a absolvit facultăţile de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei şi Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii din Bucureşti. În 2012 a participat la primul curs de creative writing ţinut de Florin Iaru şi Marius Chivu. A colaborat la romanul colectiv Moş Crăciun & Co. (Editura ART, 2012) şi a debutat cu volumul de poezie Enşpe mii de dimineţi (Casa de pariuri literare, 2014). A publicat proză scurtă în revistele Iocan, Familia şi Observator cultural, precum şi articole în Dilema veche şi Decît o Revistă. Romanul Părinţi a fost distins cu Premiul Festivalului Primului Roman de la Chambéry, ediţia 2020, Premiul Tînărul Prozator al anului 2019 şi Premiul Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei 2019, la secţiunea Proză.

Simona Antonescu s-a născut la Galați în 1969 și a copilărit în localitatea Țintea (județul Prahova). După absolvirea Liceului „Constantin Dobrogeanu-Gherea” din Ploiești, a urmat cursurile Facultății de Chimie din cadrul Institutului Politehnic București. A debutat în 2015 cu romanul Fotograful Curții Regale, câștigător al Concursului de Debut al Editurii Cartea Românească/Polirom și al Premiului de Debut al USR și finalist la Festivalul Primului Roman din Chambéry. A mai publicat romanele Darul lui Serafim (2016), Hanul lui Manuc (2017), finalist la Premiul Național pentru Proză Ziarul de Iași, Ultima cruciadă (2019), distins cu Premiul Cartea Anului 2019 de Filiala Brașov a USR, Maria Tănase; O fântână pe un drum secetos (2019) și În umbra ei (2021), roman finalist la Premiul Național pentru Proză Ziarul de Iași. Începând din anul 2018 publică la Editura Nemira seria de cărți Istoria povestită copiilor. În 2023 a publicat la editura Polirom cel mai recent roman, Chiajna din Casa Mușatinilor.

Corina Ozon s-a născut la Timișoara. A obținut o diplomă de licență în litere la Universitatea de Vest din Timișoara în 1989, iar în 1994 o diplomă de licență în comunicare la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. În 2023 a obținut doctoratul în științele comunicării în supraveghere comună franco-română la Școala Doctorală FJSC, Universitatea din București, România, și la Universitatea Paul Valéry din Montpellier 3, Franța. Între 2014 și 2023, a publicat treisprezece cărți, romane, povestiri și eseuri. A primit Premiul de Argint pentru Excelență la Gala Relations Publiques Award (2015), a fost desemnată în Top 100 de femei de succes de către revista Capital(2017) și a fost nominalizată pentru Profesionista în Relații Publice al Anului la Gala Public Relations Award (2018). A primit, la Montreal, diploma de contribuție la promovarea și conservarea limbii, istoriei și culturii române în Canada (2018). Corina Ozon a lucrat timp de zece ani ca jurnalist de investigație în presa scrisă și la televiziunea națională și doi ani în producție de televiziune. În ultimii zece ani, ea a lucrat în comunicare – relații publice. În prezent, este șefa Departamentului Relații Publice și Comunicare la Compania Națională de Imprimerie din București. A produs o serie de podcasturi și a lansat mai multe proiecte media online, precum After 35 și Infuzia de poveşti.

Simona Ferrante s-a stabilit în Franța, în regiunea Savoie, în 2002. Pasionată de literatură, a inițiat și coordonat numeroase proiecte culturale și artistice. Din 2015 conduce, în cadrul Festivalului Primului Roman, cercul de lectură în limba română de la Chambéry. În limba franceză a publicat volumul de povești mitologice bazate pe balade și legende românești, Sînzienele ou les Fées de l’amour, Mythes et légendes de Roumanie, Editura Harmattan, Paris, 2017, ilustrate de pictorul român Emil Florin Grama, iar la Editura Rafael Éditions, pe care a înființat-o în 2020, a publicat: Terre blanche, roman, 2021, Promesses, roman, 2020, și trei povești pentru copii ilustrate de Mihaela Bornemisa. În limba română a publicat romanul Tărâmul inocenței, traducerea romanului Terre blanche, la Editura Național, 2022, nuvela Povestea Helgăi, în antologia Neterminatele iubiri, Editura Național, 2022 și nuvela Katia. Păcat de părinte, singurătate de copil, în antologia Singure și păcătoase, Editura Neverland, 2022.

Evenimentele sunt organizate în parteneriat cu Institutul Cultural Român, prin Direcția Relații Internaționale.