Literatură contemporană pentru copii. Pitch pentru editurile din România

Literatura contemporană pentru copii invită cititorii, pe părinți și pe copii deopotrivă, să gândească, să mediteze împreună. În cărțile pentru copii, poveștile, locațiile și personajele sunt mult mai umane și accesibile copiilor, dar „mesajul” este în fond același: educația morală a generațiilor viitoare. Astfel clusterul EUNIC România vine cu o idee nouă către editurile de cărți de copii din România: propune o serie de publicații pentru copii de diferite vârste în vederea publicării lor în limba română. Institutul Balassi - Institutul Maghiar din București, îndeplinind președinția EUNIC România în 2019, organizează acest pitch în cadrul căruia editorii din România au acces la o selecție din literatura contemporană europeană pentru copii, tradusă în limba română, în vederea publicării.

Operele propuse sunt:

· Kitty Crowther: Le petit homme et Dieu /Omulețul și Dumnezeu | Paris: Pastel, 2010

· Μάκης Τσίτας (Makis Tsitas): Ο αδέσποτος Κώστας/Kostas vagabondul| Atena: Psichogios, 2014

· Mirjam Pressler: Wenn das Glück kommt, muss man ihm einen Stuhl hinstellen / Când dă norocul peste tine, trage-i un scaun să se-așeze | Weinheim:Beltz & Gelberg, 2005

· Andreas Jungwirth:Schwebezustand / Stare de plutire |München: CBT, 2017

· Elias & Agnes Våhlund: Handbok för superhjältar / Manual pentru super eroi |Stockholm: Rabén & Sjögren, 2018

· Çiğdem Kaplangı: Dostluk Gemisi / Vasul prieteniei | Istanbul: YKY, 2016

· Kertész Erzsi: Dalia és Dália / Daliași Dália | Szentendre: Cerkabella, 2014

· Zágoni Balázs: A gömb. Fekete fény 1. / Sfera. Lumina neagră 1 | Budapesta: Móra, 2018 (reprint 2019)

Pasajele selectate din operele de mai sus vor fi puse în scenă de către regizoarea Kovács Zsuzsánna, cu sprijinul unui grup de tineri actori. După prezentarea în forma unui spectacol de teatru a textelor, reprezentanții editurilor prezente vor avea ocazia să discute cu reprezentanții institutelor culturale europene despre impresii și interesele lor în vederea unor colaborări edioriale a cărților prezentate.

Evenimentul va avea loc luni, 28 octombrie, la ora 19.00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române, în Sala Ion Băieșu (Calea Griviţei nr. 64-66).

Eveniment organizat sub egida: EUNIC România

Cu participarea: Delegația Wallonie-Bruxelles, Fundația Culturală Greacă, Institutul Goethe, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Suediei la București, Centrul Cultural Turc„Yunus Emre”, Institutul Cultural Român și Institutul Balassi - Institutul Maghiar din București

Partener: Muzeul Naţional al Literaturii Române