LISABONA. Mini-cursuri de limbi străine la Ziua Europeană a Limbilor

Ziua Europeană a Limbilor (ZEL), sărbătorită pe 26 septembrie, marchează importanța și evoluția limbilor, alături de diversitatea lingvistică, o adevărată bogăție a patrimoniului comun al Europei ce trebuie păstrată. Anul acesta, ZEL va fi celebrată online, două zile la rând, pe 25 și 26.

Ziua Europeană a Limbilor, organizată de EUNIC Portugalia și Reprezentanța Comisiei Europene în Portugalia, va fi sărbătorită anul acesta online, din cauza pandemiei COVID-19 și urmând recomandările de siguranță referitoare la distanțarea socială.

O ediție cu un format diferit, în care descoperirea bogăției lingvistice europene (peste 200 de limbi indigene în Europa) devine virtuală, iar interacțiunea se mută în mediul online. Este o ocazie de a ajunge la un public mai larg, având în vedere că activitățile care au avut loc în anii trecuți la Lisabona sunt acum accesibile participanților din întreaga lume - ceea ce contribuie la diminuarea diferențelor lingvistice în favoarea promovării comunicării, precum și a învățării limbilor străine ca factor de legătură, indiferent de spațiu și cultură.

Față de programul cultural diversificat din anii trecuți, cu dansuri, jocuri, concerte și expoziții, EUNIC Portugalia și Comisia Europeană pariază anul acesta pe o ZEL cu mai puține inițiative, dar cu un impact mare. Ziua de 26 septembrie va fi marcată printr-un concert transmis online și prin deja celebrul „speak dating“, care i-a cucerit pe participanți de-a lungul mai multor ediții - o activitate distractivă și ludică, cu o dinamică în care participanții pot învăța orice limbă dorită în cadrul unor mini-conversații de 5 până la 10 minute. De data aceasta, punctul de întâlnire este platforma Webex, iar renumitul circuit al meselor de studiu se mută în camerele de chat din lumea virtuală, unde vor avea loc conversații ludice între doi „elevi“ și respectivul profesor. Înscrierile se termină pe 20 septembrie - linkul de înregistrare este postat pe pagina de Facebook a EUNIC.

În avanpremiera ZEL, Antena Direcției Generale Traduceri a Comisiei Europene în Portugalia va organiza un eveniment online destinat școlilor, prin care acestea vor oferi diverse videoclipuri preînregistrate, ce vor fi ulterior transmise pe internet, în data de 25 septembrie.

Online sau față în față, celebrarea ZEL este, fără îndoială, o ocazie unică de a descoperi diversitatea lingvistică din cadrul EUNIC Portugalia, printr-un eveniment care va oferi participanților posibilitatea de a intra în contact cu 13 limbi europene: germană, cehă, croată, finlandeză, franceză, georgiană, italiană, engleză, gaelică, maghiară, luxemburgheză, poloneză și română.