LE CLUB / "Arheologia memoriei"

LE CLUB  "Arheologia memoriei"
ICR Paris reia în 2022 proiectul demarat cu ceva timp în urmă, „Le Club” – Clubul Institutului Cultural Român de la Paris, și vă prezintă o nouă seară din acest ciclu care propune periodic întâlniri care vor facilita contactul publicului francez cu scriitorii și artiștii români publicați în Franța, prin intermediul conferințelor, dezbaterilor și al proiecțiilor. 

Joi, 10 februarie, ora 19, ICR Paris

Aceste seri au ca invitați scriitori români de renume ale căror lucrări au fost scrise sau traduse în limba franceză. În cadrul întâlnirilor găzduite de ICR Paris vor fi prezentate noutățile editoriale românești din ultimul timp, scrise sau traduse în limba franceză. Autorii și editorii acestora vor fi prezenți, oferind admiratorilor literaturii române contemporane șansa de a interacționa în mod direct cu scriitorii. 

Astfel, ICR Paris propune în data de 10 februarie o seara dedicată autoarei Florina Ilis, din Cluj Napoca. Autoarea se va afla în compania editoarei sale, Olimpia Verger, de la editura elvețiană Des Syrtes, și a jurnalistului cultural francez Hubert Artus, de la revista Lire.  Evenimentul este realizat în colaborare cu Ambasada României la Paris și editura Des Syrtes.

Florina Ilis s-a născut pe 26 august 1968. A absolvit Facultatea de Litere și Școala de Înalte Studii Postuniversitare la Universitatea „Babeș-Bolyai”, unde în prezent este lector dr. la Departamentul de Limbi și literaturi asiatice. A publicat volume de poezie, teatru, eseu și romane, între care Coborârea de pe cruce (2001; ediția a II-a, 2006) și Chemarea lui Matei (2002; ediția a II-a, 2008). Romanul Cruciada copiilor (2005) a fost distins cu Premiul României literare și al Fundației „Anonimul” Cartea anului 2005, Premiul pentru Proză al revistei Cuvântul, Premiul pentru Proză al Radio România Cultural, Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România, Premiul „Ion Creangă“ al Academiei Române, Premiul „Courrier International”, Paris (2010). Acesta a fost tradus în limbile ebraică, maghiară, spaniolă, italiană, franceză și sârbă. În 2006 a apărut romanul Cinci nori colorați pe cerul de răsărit (tradus în limba italiană), inspirat de experiența sa japoneză. În 2012 a publicat Viețile paralele (tradus în limba franceză), distins cu Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România, Premiul Ziarului de Iași, Premiul Radio România Cultural, Premiul Colocviului Romanului Românesc de la Alba Iulia, iar în 2018 a publicat romanul Cartea numerilor. Noul volum al Florinei Ilis este, precum cartea lui Moise, un „recensămînt” al unui popor aflat pe drumul prin pustiul adesea ostil al unei istorii potrivnice. Construit pe structura Numerilor – carte despre ascultare și răzvrătire, despre pocăință și binecuvîntare –, romanul este o sinecdocă a destinului României, ambiționându-se să cuprindă cât mai multe evenimente cruciale ale secolului XX și să sintetizeze o etno-istorie perfect verosimilă.