Lansarea volumului ORDER7161 de Marc Schroeder, la Goethe-Institut București

Cartea album ,,ORDER 7161” va fi lansată luni 30 mai 2022, de la ora 18:00, la Goethe-Institut București. Acest volum este rezultatul unui îndelungat efort de documentare al fotografului Marc Schroeder privind un capitol aproape uitat din istoria Europei postbelice: deportarea în anul 1944 a șaptezeci de mii de etnici germani din România în lagărele de muncă ale Uniunii Sovietice. Artistul a stat de vorbă în România cu peste 40 de foști deportați în Uniunea Sovietică, fotografiindu-i în ipostaze cotidiene și consemnându-le amintirile. Astfel, a luat naștere o serie de portrete expresive care reflectă identitatea acestor oameni ca membri ai unei minorități, precum și experiențele traumatizante din lagărele de muncă sovietice.

Autorul Marc Schroeder va prezenta într-o discuție cu Dr. Joachim Umlauf, director al Goethe Institut, cu Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român și cu Dr. Heinke Fabritius, cum a luat naștere proiectul care aduce la lumină detalii despre controversatul ordin al autorităților sovietice, cu privire la mobilizarea la muncă forțață a germanilor din diferite teritorii, inclusiv al României.

ICR s-a alăturat acestui demers al lui Marc Schoeder încă din 2013, prin programul de burse și rezidențe, autorul numărându-se printre bursierii selectați de un juriu extern pentru a documenta acest episod mai puțin cunoscut în istoria noastră, deportarea etnicilor germani în lagăre de muncă forțată, ca efect al ordinului nr. 7161, dat de Stalin. Materialele foto-video și interviurile rezultate au mai fost reunite în mai multe expoziții sprijinite și găzduite de ICR Berlin și preluate ca parte din proiecte colective de documentare artistică. Institutul Cultural Român, prin programul ”Publishing Romania” derulat de Centrul Național la Cărții, a sprijinit editarea și publicarea albumului ”ORDER 7161”.

Discuția poate fi urmărită live pe pagina de Facebook a Goethe-Institut Bucuresti.