Lansare volum de poezii pentru copii de Ziua Limbii Române la Istanbul

Cu ocazia aniversării Zilei Limbii Române pe teritoriul Republicii Turcia, Institutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" de la Istanbul în colaborare cu Asociația România pentru Asistență și Solidaritate Socială organizează lansarea volumului de poezii pentru copii „Florile Vieții” de Alexandrina Olălău, joi, 31 august 2017, între orele 18:00-20:00, la sediul institutului din piața Taksim.

„Florile Vieții” este titlul care marchează debutul literar pentru promițătoarea scriitoare de literatură pentru copii, Alexandrina Olălău, volumul de poezii apărând anul acesta la editura Casa Cărții de Știință din Cluj-Napoca, cu ilustrații de Ramona Olălău. În prezent, scriitoarea lucrează atât la o carte de povești pentru copii, cât și la un roman ce ilustrează o realitate a vieții trăite la țară.

”Cartea cuprinde 40 de poezii în care sunt prezentate cele mai des întâlnite animale, păsări, gâze, legume, flori ș.a., dar totodată și bucuria de a fi copil – căci ei sunt, fără doar și poate florile vieții –; acea bucurie a copilăriei pe care îmi doresc să o simtă fiecare dintre cititorii mici și mari.” - Alexandrina Olălău.

Evenimentul se adresează cu prioritate comunității românești și urmărește păstrarea și promovarea culturii naționale a românilor din Istanbul, conservarea limbii materne reprezentând cea mai importantă manifestare identitară a diasporei. Proiectul oferă părinților și copiilor proveniți din familiile mixte oportunitatea de a se întâlni cu un scriitor de literatură pentru copii și de a se simți mai aproape de casă, ascultând poezii în limba română și va facilita, deopotrivă, creșterea interesului românilor din diaspora pentru cărţi scrise în limba română.

Grație limbajului limpede abordat și ușor de înțeles pentru publicul tânăr, dar și pozitivității mesajelor transmise, versurile Alexandrinei Olălău au calitatea de a ajunge cu ușurință la inimile celor mici și de a-i învăța despre animale, flori, anotimpuri, noțiuni ale timpului, relații de familie, de a-i familiariza cu ideea de toleranță, dragoste față de mediul înconjurător, empatie, perseverență, respect pentru muncă și pentru cei care muncesc, și, cu precădere, de a le insufla și a le cultiva interesul pentru limba română.