Institutul Cultural Român la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus 2018

Institutul Cultural Roman la Targul International de Carte Gaudeamus 2018

Cea de-a 25-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură s-a încheiat duminică, 18 noiembrie 2018. Cele trei lansări ale volumelor apărute la Editura ICR prin Centrul Cărţii, precum și alte noi apariții editoriale, s-au bucurat de aprecierea vizitatorilor standului ICR, care, la această ediţie, a fost creat în parteneriat cu THE INSTITUTE, iar lucrările expuse aparţin artistei Andrada Feşnic, absolventă a Universității de Artă și Design Cluj Napoca.

Prima lansare de carte a avut loc joi, 15 noiembrie 2018. Este vorba despre albumul Reenactment. Cum am retrăit Marele Război în veacul XXI / How I relived the Great War in the 21st Century, de Bogdan Iorga.  Albumul consemnează în imagini Primul Război Mondial, „retrăit” în diferite campanii de reconstituire istorică, la care autorul a participat alături de camarazii din Asociația 6 Dorobanți.

„Pentru albumul Reenactment. Cum am retrăit Marele Război în veacul XXI m-am concentrat pe portofoliul adunat la reconstituirile dedicate Marelui Război, în România, la Fundata și Râșnov, în Cehia la Terezin și Blosdorf şi în Bulgaria, la Turtucaia. Selecția cuprinde tot ceea ce un operator de front de la 1916-1918 ar fi putut să surprindă pe clișeul de sticlă al aparatului său. Am dorit autenticitatea momentelor și de aceea toate fotografiile sunt alb-negru, sepia sau autochrom. Am încercat să obțin imperfecțiunile de pe clișeul original”, a mărturisit autorul, Bogdan Iorga.

„Este prima lansare a acestei ediții, la standul ICR, o carte care ne apropie cu gândul de rememorarea și sărbătorirea unui eveniment foarte important pentru România: împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. Albumul presupune imagine, imaginea naște emoție și este cu siguranță cel mai frumos lucru pe care îl purtăm cu noi într-un context al rememorării Marelui Război”, a declarat directorul Centrului Cărții (ICR), Andrei Novac.

Albumul Reenactment. Cum am retrăit Marele Război în veacul XXI / How I relived the Great War în the 21 st Century a fost prefaţat de istoricul și criticul de artă Adrian-Silvan Ionescu, prezent la lansare.

Vineri, 16 noiembrie 2018, a fost lansat volumul“COTLOANE”de Theodor Cazaban. Cartea este versiunea în limba română a lui “Parages”, apărută în anul 1963 la Gallimard-Paris. La eveniment au participat Olimpia Coroamă, traducatorul volumului, Gina Puică, asistent universitar doctor la Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava si un număr important de admiratori ai scriitorului. Theodor Cazaban, născut la 2 aprilie 1921 la Fălticeni, într-o familie franco-italiană, s-a stabilit în Franţa in 1947, unde, şaisprezece ani mai târziu, a devenit cunoscut datorită romanului de o mare modernitate , "Parages".

Sâmbătă, 17 noiembrie 2018, a adus la standul Institutului Cultural Român un număr mare de cititori și admiratori ai artistei și scriitoarei Adina Nanu.

Adina în China. Un jurnal inedit (Editura Institutului Cultural Român 2018) este volumul istoricului de artă Adina Nanu. Cartea a fost scrisă în formă de jurnal în anul 1957, când autoarea, lector atunci la UNArte, a plecat pentru o lună de zile la Pekin, într-un schimb cultural între artiștii plastici români și cei chinezi.

„Deși am scris acest jurnal în urmă cu 60 de ani, ca o mărturie pentru nepoții și strănepoții mei, nu i-am acordat importanță până acum, când, recent descoperit de prietena mea Georgeta Filitti, care m-a încurajat să îl public, am bucuria, astăzi, să vi-l ofer în forma tipărită”, mărturisește Adina Nanu.

„Am fost încântată să intru în posesia manuscrisului, pentru că am întâlnit în el o povestire de o originalitate optimistă. Cartea este fascinantă, doamna Nanu ne invită la o călătorie sub toate aspectele sale: de la mâncare, la artă, de la percepția străzii, la culori, sunete, lumini și umbre”, spune istoricul , Georgeta Filitti.

Adina Nanu, în vârstă de 91 de ani, este critic și istoric de artă și autoarea singurei cărți de istorie a costumului din România. A scris peste 30 de volume de istoria artei printre care cele mai importante sunt: Călătorie în jurul casei mele, Editura UNArte, București, 2014, Vezi? Comunicarea prin imagine, Editura Didactică și Pedagogică, București, 2011, Artă, stil, costum, Editura Noi Media Print, București, 2008, Bărbatul și moda, Editura Polirom, 2009, carte scrisă împreună cu criticul de modă român, Ovidiu Buta.

Cosmin Perţa, desemnat la Gala Tinerilor Scriitori drept „Tânărul prozator al anului 2012” pentru volumul Teofil şi Câinele de lemn, Editura Herg Benet, a citit, sâmbătă seară, la standul ICR, unele dintre din cele mai recente poeme ale sale. Bătrânul, o divină comedie (Editura Charmides, 2009), Două povestiri (Editura Tracus Arte, 2010), Fără titlu (Editura Paralela 45, 2011), Introducere în fantasticul de interpretare (Editura Tracus Arte, 2011), Teofil și Câinele de lemn (Editura Herg Benet, 2012), Radu G. Țeposu, rafinament și intuiție (Editura MNLR, 2012), Vizita (Editura Herg Benet, 2013), În urmă nu mai e nimic (Editura Polirom, 2015) sunt câteva din titlurile volumelor sale.

Vineri, sâmbătă şi duminică, la standul ICR, în cadrul atelierului GRAFFITI ART PERFORMANCE. artiştii Lucian Hrişav, Matei Dumitriu şi Radu Pandele alături de câţiva copii bucuroşi în a descoperi această formă de artă urbană, au demonstrat  vizitatorilor curioşi cum se pot exprima prin tehnica grafitti.

Albumele și cărțile publicate de Editura Institutului Cultural Român vor fi disponibile, alături de revista Lettre Internationale (ediția română), la librăria Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru, nr. 38).