Institutul Cultural Român de la Viena prezintă expoziția „Portals of wonder”, semnată de artista Loretta Stats

Expoziţia „Portals of wonder”, semnată de artista austriacă de origine română Loretta Stats, va putea fi vizitată, la Galeria ICR Viena, în perioada 6 octombrie – 18 noiembrie 2022. Vernisajul va avea loc joi, 6 octombrie 2022, ora 19.00, și este sprijinit de Liliac – The Wine of Transylvania.

La vernisaj, curatoarea Ana-Maria Altmann va susține o prelegere despre conceptul curatorial precum și despre semnificația artistică a lucrărilor artistei Loretta Stats. La rândul său, artista Loretta Stats va susține o prezentare a lucrărilor proprii, explicând procesul de creație.

„În lucrările Lorettei Stats au fost integrate, restructurate și prelucrate într-un proces de suprapunere atât influențele media, cât și impresiile și evenimentele directe din imediata vecinătate a artistei. În acest proces au apărut spații care încurajează interpretarea, producerea de viziuni și jucare, dar care, în același timp, accentuează importanța intrării directe în contact cu opera artistică. Loretta Stats evadează împreună cu noi, din propriii patru pereți, precum și din propriul trup. Ea se strecoară cu noi, ne ia de mână și ne duce în toate locurile la care tânjim și la care nici măcar nu visam să ajungem. Suntem copleșiți de spectacolul culorilor și de coregrafia lor de forme și înainte să ne dăm seama, zburăm spre dorința noastră cea mai dragă pe spatele a 1000 de cocori. În opera ei actuală, Stats reflectă asupra întoarcerii omului la natură. Asemenea copiilor mici, individul trebuie să învețe din nou ce înseamnă să se miște și să navigheze în natură. Mișcarea amplă a pensulei urmărește recăpătata plăcere nealterată de a trăi, în timp ce alegerea unor culori, ca de basm, prezintă momentul eliberării unui spirit captiv. Și apoi sunt păsările...” – Ana-Maria Altmann

Loretta Stats, născută în Brașov, a studiat pictură și grafică la Academia de Arte Frumoase din Viena (Akademie der bildenden Künste Wien). Ea a câștigat Premiului de Artă Walter Koschatzky în anul 2011. Lumile condensate care nu pot fi văzute la prima vedere caracterizează peisajul vizual din Loretta Stats. Artista suprapune straturi individuale de imagine, text și culoare, îndemnându-l astfel pe spectator să examineze opera în detaliu. Operele Lorettei au fost expuse în mai multe orașe din Austria, precum Linz („Camera femeilor“, Galeria Brunnhofer), Salzburg (Galeria Weihergut) și Kärnten (Institutul pentru Știința Sistemelor), în Germania (Tease Art Fair #3, Köln) și în București (Muzeul Național Cotroceni).

Ana-Maria Altmann (n. 1956 ) este istoric de artă şi curator. A studiat Muzeologie şi Istoria Artei la Bucureşti şi Poitier (Franţa). A fost muzeograf la Palatul Cotroceni până în 1983. Din 1984 s-a stabilit la Viena şi a lucrat la Muzeul Belvedere şi Muzeul Albertina din Viena. Ana Maria Altmann a coordonat proiecte de artă contemporană românească la Viena în perioada 1990-2016, a organizat simpozioane şi colocvii interculturale româno-austriece. În perioada 2007-2012 a promovat şi expus operele artiştilor plastici emergenţi austrieci şi a artiştilor români din Austria la Muzeul de Artă din Timişoara. În perioada august 2013 – noiembrie 2014 a fost membru fondator şi a condus artistic galeria Five Plus din Viena. Din anul 1990 coordonator artistic al activităţilor culturale ale Museum und Kulturverein Kaisersteinbruch şi a fost coordonator al simpozionului „Featuring Kaisersteinbruch“.

Expoziţia poate fi vizitată de luni până vineri, în intervalul 10.00 – 17.00, şi în afara acestuia cu programare telefonică prealabilă.

Pentru participarea la vernisaj vă rugăm să confirmați prezența la adresa uawg(at)rkiwien.at.