ICR Paris susține prezența scriitoarei Lorina Bălteanu la festivalul La Nuit de la Littérature / Noaptea Literaturii

ICR Paris în parteneriat cu Forumul Institutelor Culturale de la Paris (FICEP), Ministerul Francez al Culturii, Primăria Paris, Théâtre de la Ville, Librăria La Belle Lurette împreună cu ambasadele și institutele naționale participante, organizează pe 25 mai 2024, cea de-a 12-a ediție a renumitului proiect La Nuit de la Littérature / Noaptea Literaturii, un festival literar, care se derulează întotdeauna pe parcursul unei singure seri/nopți.

Evenimentul va avea loc la Institutul Italian de Cultură –Hôtelde Galliffet (50 Rue de Varenne, 75007 Paris), iar accesul publicului este liber, fără rezervare, sub obligația prezentării unui document de identitate.

Invitată în ediția de anul acesta este Lorina Bălteanu, prozatoare și poetă care va prezenta,într-un dialog literar cu Monica Irimia, agent literar specializată în relația cu librarii (Editions des Syrtes, Editions Tropismes, Editions Marie Barbie)cel mai recent romanCette corde qui m’attache à la terre(FR, Ed. Syrtes, 22 martie 2024).

Noaptea Literaturii se derulează în fiecare an, succesiv, la sediul unuia dintre institutele culturale străine din Paris. În 25 mai 2024, Festivalul se va derula în întregime la Institutul Cultural Italian, într-un format similar cu cel al anului anterior: autorii sunt invitați pe scenă să dezbată subiectul volumelor recent publicate în franceză, în dialog cu jurnaliști, editori, moderatori, în fața unui public numeros și deja fidelizat, apoi lecturează un paragraf în limba națională și în limba franceză și acordă autografe pe volumele puse la dispoziție prin parteneriatul cu Librăria La Belle Lurette. Conduse de specialiști literari și traducători, aceste întâlniri în aer liber de douăzeci de minute permit interacțiunea cu autorii din întreaga lume participanți, în grădina Hôtel de Galliffet. Lecturile „a l’oreille” sunt oferite de către autori cu extrase din lucrări în limba lor originală și au loc în atmosfera intimă a bibliotecii italiene. Ca în fiecare an, colțul de schimb de cărți oferă un principiu simplu: fiecare aduce o carte pentru a o oferi și, în schimb, primește alta. Pe tot parcursul după-amiezii și serii, se poate (re)descoperi gastronomia italiană. Noaptea literaturii se încheie cu un DJ set, o interpretare italiană a muzicii disco de către duo-ul format din frații Francesco și Giovanni Semeraro, Disco Rital.

La această ediție și-au anunțat participarea peste 20 de institute culturale străine din Paris cu scriitorii naționali, care acoperă un spectru literar larg și variat, de la poezie și proză până la bandă desenată: Austria, Belgia prin Wallonie-Bruxelles (Belgia francofonă), Bulgaria, Canada, Danemarca, Estonia, Germania, Grecia (poezie), Irlanda, Italia, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România, Serbia (BD), Slovacia, Taiwan, Turcia, Ucraina, Ungaria.

La Nuit de la Littérature este un festival francez care se derulează întotdeauna pe parcursul unei singure seri/nopți. Scriitori sau oameni de litere venind din partea institutelor culturale participante citesc cu voce tare în fața unui public numeros și deja fidelizat, fragmente din operele lor. La final, ei răspund întrebărilor puse de public.

Lorina Bălteanu s-a născut în Republica Moldova și locuiește la Paris. Absolventă a Institutului de Literatură „Maxim Gorki” din Moscova și a Universității din Dijon, Lorina Bălteanu a fost directoare a Fundației Soros Moldova între 1992 și 1998. Jurnalistă și poetă, a publicat mai multe culegeri de poezie. Al doilea său roman, Cette corde qui m’attache à la terre, este câștigător al Premiului Constantin-Stere al Ministerului Culturii Republicii Moldova, în 2023.