ICR organizează prezența României la jazzahead! Bremen 2024

Profesioniștii din domeniu sunt invitați să trimită materiale de prezentare - în format tipărit sau digital - până la 25 martie 2024. 

Institutul Cultural Român, prin Direcția Relații Internaționale, organizează a doua participare cu stand a României la Jazzahead! Bremen, Germania, unul dintre cele mai importante târguri internaționale destinate profesioniștilor și artiștilor din lumea jazzului, în perioada 11-13 aprilie 2024.

Jazzahead!Bremen reprezintă cel mai mare eveniment internațional organizat în Europa și dedicat profesioniștilor din lumea jazz-ului, având o istorie de peste 20 de ani în realizarea și menținerea legăturilor de colaborare, atât la nivel de instituții, cât și la nivel de organizații partenere și actori individuali sau reprezentanți ai celor mai mari festivaluri internaționale de jazz din lume. La jazzahead! iau parte reprezentanți instituționali ai țărilor participante cu stand, directori de festivaluri de jazz din rețeaua Europe Jazz Network și nu numai, artiști, reprezentanți ai caselor de discuri, agenții, organizatori de festivaluri, bookeri și reprezentanți mass-media, jurnaliști muzicali, fiind considerat de vizitatorii din întreaga lume „reuniunea familiei jazzului mondial”.

Formatul târgului presupune desemnarea anuală, prin rotație, a unei țări cu statut de invitat de onoare, care beneficiază de un stand aparte, de o serie de evenimente dedicate și de o vizibilitate sporită. În acest an, țara invitat de onoare este Olanda. De-a lungul timpului, au fost prezenți peste 3408 delegați din 64 de țări invitate. Ediția din 2023 a însumat peste 30 000 de vizitatori.

Prin asumarea rolului de organizator al standului României, ICR aduce, într-un cadru formal, profesioniști din România responsabili de organizarea festivalurilor internaționale de jazz, artiști de jazz (și nu numai), actori importanți din domeniul producției muzicale, al jurnalismului cultural, cât și celui specializat muzical, dar și alți parteneri implicați în industrie. Un astfel de eveniment le va pune la dispoziție, într-o manieră organizată, posibilitatea de a crea noi legături internaționale, de a se plasa într-un context profesional actual, dar și de a identifica noi posibilități de colaborare pe termen mediu și lung.

Institutul Cultural Român va oferi tuturor celor din domeniu (promotori, directori sau reprezentanți ai festivalurilor de jazz din România, artiști, jurnaliști culturali și muzicali etc.) posibilitatea de a prezenta materiale de promovare (în limba engleză), în format tipărit/print sau digital. Pe lângă partea de promovare, cei interesați pot trimite materiale foto și/sau video, portofolii de artist cu date de contact, prezentări în format video și/sau audio, cât și alte materiale relevante pentru activitățile desfășurate, toate acestea urmând a fi preluate de ICR, expuse și prezentate în cadrul standului. Selecția acestor materiale le revine în totalitate celor care doresc această expunere.

În cazul materialelor discografice în format fizic, acestea vor fi distribuite cu caracter gratuit, fiind aduse pentru prezentare (10 CD-uri și sau/alte materiale discografice), iar broșurile, respectiv afișele sau flyerele vor fi aduse și predate, pe baza unui document semnat de predare-primire, la sediul central al ICR din Aleea Alexandru, nr. 38, București, în intervalul orar 10:00-14:00 sau trimise prin poștă, la adresa de corespondență: Aleea Alexandru nr. 38, sector 1, 011824, București, România. În cazul expedierilor poștale, vă rugăm să adăugați în colet un document de predare-primire semnat de expeditor, care va conține o listă detaliată cu documentele trimise.

Expedierile se vor face cu mențiunea : în atenția echipei de organizare a jazzahead! Bremen – România 2024.

Niciunul dintre aceste materiale nu va putea fi folosit sau reprodus de Institutul Cultural Român fără acordul explicit scris din partea celor care le-au furnizat.

Atât materialele depuse la sediu, cât și cele trimise prin poștă, vor primi confirmare de primire din partea echipei de organizare și vor fi trecute în lista oficială de prezentare a scenei românești de jazz, cu obligația de a fi prezentate pe toată durata târgului la standul României.

Cei interesați pot depune aceste materiale și în format digital, pe adresa de e-mail: jazzahead@icr.ro. Materialele digitale vor fi organizate într-un folder arhivat în format .zip și vor conține: portofoliul sau prezentarea (în limba engleză) a artistului/artiștilor, datele de contact ale artistului/artiștilor, linkuri către materialele discografice în format digital, fotografii profesionale și videoclipuri scurte de prezentare (sau din concerte/festivaluri), clipuri de prezentare (în cazul festivalurilor), broșuri și/sau leafleturi în format digital, cât și alte elemente considerate relevante de către expeditori. Aceste informații vor fi prezentate în cadrul standului, sub forma unui carton digital de prezentare și un clip inclus în loop-ul care va rula pe toată durata târgului și vor fi incluse în kit-ul de prezentare și promovare a jazz-ului din România pentru anul 2024.

Termenul limită pentru depunerea acestor materiale este 25 martie 2024.

Promotorii și artiștii, respectiv reprezentanții festivalurilor de jazz din România care doresc să participe la târg sunt rugați să consulte regulamentul oficial de participare: https://jazzahead.de/en/tradefair/

Toate formalitățile legate de participarea la târg vor fi discutate direct cu organizatorii jazzahead!, respectiv Messe Bremen, cheltuielile de participare fiind suportate integral de cei interesați. Institutul Cultural Român se oferă să pună la dispoziție spațiul standului României pentru toate întâlnirile, sesiunile de prezentare, cât și pentru orice alte inițiative și nevoi ale participanților români la acest târg.

Considerăm că participarea la Jazzahead! Bremen este un prilej important de afirmare și validare a scenei profesionale de jazz din România. Îndemnul și intenția noastră este să folosim această posibilitate pentru organizarea și consolidarea breslei profesioniștilor și artiștilor din acest domeniu.

Pentru orice alte informații, dar și idei referitoare la acest eveniment, vă stăm la dispoziție la adresa de e-mail: jazzahead@icr.ro.