Filmul „Oameni de treabă”, la Cinematograful Belvárosi Mozi din Seghedin

Institutul Cultural Român de la Budapesta, prin Filiala Seghedin, organizează proiecția filmului Oameni de treabă, în regia lui Paul Negoescu, la Cinematograful Belvárosi Mozi din Seghedin, programată în data de 7 decembrie 2023, ora 18.30. 

Paul Negoescu este un maestru al comediei negre. Filmul său Două lozuri (2016), despre trei băieți ghinioniști și norocoși în același timp, a avut un succes uriaș de public și a devenit unul dintre puținele filme românești care au înregistrat încasări semnificative.

Eroul filmului Oameni de treabă, interpretat de actorul Iulian Postelnicu, este un polițist simplu și apatic din sat. Ilie nu-și dorește nimic mai mult decât să obțină o livadă în care să poată trăi în liniște. El slujește la granița de est a țării, într-o regiune în care corupția și contrabanda sunt un mod de viață și în al cărei sistem este colaborator forțat, tocmai pentru a-și îndeplini visul aproape irealizabil de a cumpăra o livadă. O serie de evenimente violente îl obligă să își reevalueze deciziile.

Comedia neagră Oameni de treabă a obținut 13 premii și 10 nominalizări în 2022 și 2023 la festivaluri de film, printre care: Festivalul Internațional de Film de la Sofia, Gopo Awards Romania, Festivalul Internațional de Film de la Beijing, Festivalul International de Film ODA, Festivalul de Film de la Sarajevo, LIFFE, Festivalul Internațional Francez „Speaking Film” Namur, Festivalul de Film „Antalya Golden Orange”, Festivalul Internațional de Film de la Varșovia și Festivalul de Film Cottbus - Festivalul Est-European.

Filmul este proiectat în limba română, cu subtitrare în limba maghiară și engleză. 

Partenerul evenimentului este cinematograful Belvárosi Mozi din Seghedin.