Filmele „Libertate“ și „Metronom“, la Festivalul Filmului European din Mexic, cu sprijinul ICR

Filmele Libertate, r. Tudor Giurgiu și Metronom, r. Alexandru Belc vor fi proiectate, cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin Direcția Relații Internaționale, în cadrul Festivalului Filmului European din Mexic, desfășurat în perioada 9-19 mai 2024.

La 9 mai 2024, de Ziua Europei, Cinemateca Națională a Mexicului a inaugurat o nouă ediție a Festivalului Filmului European. Devenit o tradiție, festivalul are loc la sediul Cinematecii Naționale aflat în pitorescul cartier Coyoacán al capitalei Ciudad de México și se desfășoară de-a lungul a mai multe zile, până pe 19 mai. Programul include coproducții din mai multe state membre ale UE, România fiind reprezentată de lungmetrajele premiate Libertate (2023, reg. Tudor Giurgiu) și Metronom (2022, reg. Alexandru Belc).

Ulterior prezentării în Ciudad de México, festivalul va fi itinerat în mai multe orașe din Mexic, în colaborarea cu diferite cinemateci și cinematografe locale, precum și cu autoritățile culturale din diferite state ale Federației Mexicane. La final, Festivalul Filmului European va reveni în capitală, de data aceasta la cel mai nou sediu al Cinematecii Naționale, deschis în urmă cu câteva luni în campusul Centrului Național al Artelor (CENART). Cele două pelicule românești vor fi din nou proiectate în capitala mexicană, la momentul revenirii festivalului la Ciudad de México.

Festivalul este organizat de Delegația UE la Ciudad de México și Cinemateca Națională a Mexicului, împreună cu ambasadele statelor membre acreditate în capitala mexicană și centrele/institutule culturale ale acestora. Prezența românească este asigurată prin implicarea activă a Institutului Cultural Român și a ICR Madrid, cu sprijinul Ambasadei României în Mexic ca partener de promovare, continuând astfel eforturile din ultimii ani de promovare a noului val al cinematografiei românești în Mexic și America Latină.

PROGRAM

Libertate (2023, reg. Tudor Giurgiu) – 15 mai 2024, ora 21:00, sala 7

Metronom(2022, reg. Alexandru Belc) – 16 mai 2024, ora 18:30, sala 7

Cinemateca Națională a Mexicului (Avenida México-Coyoacán, #389, col. Xoco, Ciudad de México)