Filmele „Libertate“, „Metronom“ și „Oameni de treabă“, proiectate cu prilejul Zilei Internaționale a Francofoniei în 20 de țări

În contextul marcării Zilei Internaționale a Francofoniei (20 martie) și a Lunii Francofoniei, Institutul Cultural Român, prin Direcția Relații Internaționale, și Ministerul Afacerilor Externe susțin proiecțiile a trei filme în mai multe țări: Libertate, r.: Tudor Giurgiu (Indonezia, Macedonia, Germania, Spania, Letonia, Lituania, India, Franța, Norvegia, Serbia, Belgia), Metronom, r.: Alexandru Belc (Uruguay, Liban, Chile, Filipine, Republica Moldova, Franța) și Oameni de treabă, r.: Paul Negoescu (Italia, Ungaria, Bosnia și Herțegovina, Slovacia, India, Republica Moldova).

Seria de proiecții este organizată atât în ţările în care ICR are reprezentanţe, cât şi în spaţii geografice în care ICR sprijină programe de diplomaţie publică şi culturală desfăşurate de misiunile diplomatice ale României.

Filmul Libertate, r.: Tudor Giurgiu va avea 16 proiecții: două proiecții în Indonezia – la Alianța Franceză din Bali, în datele de 20 și 22 martie; Skopje – Cinemateca Skopje în data de 16 martie; Munchen – Theatiner Filmtheater în data de 18 martie; Madrid – Cinemateca Madrid, sala Borau în data de 15 martie; Riga – "K-suns", în data de 16 martie; Vilnius – Institutul Francez, în data de 26 martie; New Delhi – Alliance Française, în data de 19 martie; Lyon – cinematograful Comoedia în data de 20 martie; Marsilia – Institutul Italian; Oslo – Institutul Francez în data de 7 martie; Belgrad – Cinemateca Iugoslavă în data de 2 aprilie; Novi Sad – Sala de proiecții a Universității din Novi Sad în data de 21 martie; trei proiecții în Belgia: Cinematograful de artă Vendôme în data de 14 martie, Delegația României la NATO în data de 15 martie, Cinematograful de artă Aventure în data de 15 martie.

Filmul Metronom, r.: Alexandru Belc va avea 11 proiecții: Montevideo, două proiecții la Cultural Center Parque de la Plata, în data de 7 martie și la Cultural Center Las Piedras, Canelones în data de 14 martie; Beirut – la Institut Français, sala Montaigne în data de 28 martie; Santiago de Chile – la Cinemateca from Santiago de Chile, în data de 27 martie; Manila – la Alliance Française Manille, în data de 11 aprilie; patru proiecții în R. Moldova, astfel: la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bălți, 21 martie; Liceul „Constantin Stere” din Soroca, 22 martie; Universitatea Liberă Internațională din Moldova, 26 martie; Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Ungheni, 28 martie; Marsilia – la Université Aix en Provence, în perioada 8-12 aprilie; Paris – la Institutul Cultural Român în data de 20 martie.

Filmul Oameni de treabă, r.: Paul Negoescu va avea zece proiecții, în următoarele orașe: Roma, la cea de-a 14-a ediție a Festivalului de film francofon FRANCOFILM, organizat de Institut Francais Centre Saint-Louis, în data de 10 martie; în Budapesta, pe 5 și 9 martie, în cadrul Zilelor Filmului Francofon; Sarajevo – la cinema Kino Meeting Point, în cadrul Săptămânii Filmului Francofon; Bratislava – la Centrul Cultural Francez, în data de 28 martie; în Pondicherry – la Alliance Française în data de 6 aprilie, și patru proiecții în Republica Moldova – la Liceul „Constantin Stere” din Soroca în data de 15 martie, la Liceul Teoretic Româno-Francez „Gheorghe Asachi” din Chișinău în data de 19 martie, la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Ungheni în data de 21 martie și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, în data de 29 martie.

Libertate – regia Tudor Giurgiu

Sibiu, decembrie 1989. În zilele haotice ale Revoluției din decembrie 1989, care a răsturnat regimul comunist, orașul transilvănean Sibiu devine scena unui atac violent asupra unei unități de poliție care escaladează rapid într-o confruntare sângeroasă între militari, polițiști, protestatari civili și reprezentanți ai secretului. politie. Într-o încercare disperată de a scăpa de asediu, căpitanul de poliție Viorel este capturat de armată și aruncat într-o piscină goală împreună cu sute de prizonieri acuzați că sunt teroriști.

Metronom – regia Alexandru Belc

În filmul Metronom, Alexandru Belc îşi imaginează povestea unui cuplu de liceeni, implicat, în anii ’70, în scrierea de scrisori către emisiunea Metronom de la Europa Liberă. Unul dintre cele mai importante simboluri al rezistenței anti-comuniste prin muzică, Metronom va rămâne în memoria colectivă a celor care au trăit în perioada comunistă și au evadat din întunecimea „Epocii de Aur” ca fiind arma libertății, iar vocea lui Cornel Chiriac, unicul balsam, într-un imens penitenciar rigid și friguros. Acesta a prezentat-o din iunie 1969 până în martie 1975, când a fost asasinat la München. Punctul zero al scenariului este constituit de momentul în care personajul principal masculin primește șansa de a pleca definitiv din țară împreună cu întreaga familie şi, astfel, cei doi îndrăgostiți trebuie să se despartă.

Oameni de treabă – regia Paul Negoescu

Ilie (Iulian Postelnicu) este polițist într-un sat pentru ai cărui locuitori corupția e un mod de viață. În urma unei serii de evenimente violente la care asistă, dar și a tensiunilor care se acumulează, bărbatul se vede nevoit să ia decizii importante la muncă și în viața personală. „Oameni de treabă este un film despre un om deconectat de realitate, care trăiește într-o lume ideală, construită de el. „Cred că fiecare dintre noi ne-am regăsit la un moment dat într-o situație similară, însă, în cazul eroului nostru, contactul cu realitatea vine abrupt, violent și, uneori, chiar comic.”, spune regizorul Paul Negoescu.