Festivalul Klezmer & More / 16-19 iunie 2011 / Green Hours, București

Mult timp klezmer, această muzică specifică evreilor din Europa Centrală şi de Sud-Est, a fost dată uitării, însă în ultimele decenii muzicieni tineri și talentați din întreaga lume se dedică revitalizării ei.
Inspirați de succesul festivalului Jazz Meets Klezmer, care a avut loc în noiembrie 2009 la Clubul Țăranului Român, Forumul Cultural Austriac, împreună cu Institutul Cultural Român și Institutul Polonez, au organizat un al doilea festival în cadrul căruia muzica evreilor din Europa Centrală a fost abordată dintr-un punct de vedere inedit și contemporan.
În perioada 16-19 iunie 2011, cunoscutul club bucureștean Green Hours a găzduit muzica formațiilor Kroke (Polonia), Nayekhovichi (Rusia), Nifty's (Austria) şi Basarabish (Republica Moldova şi SUA).

Muzica formației Kroke (Polonia), care îşi are rădăcinile în tradițiile folclorice evreiești și preia influențe din muzica clasică și din jazz, a fost inclusă pe coloana sonoră a filmului Lista lui Schindler de Steven Spielberg. Membrii formaţiei Nayekhovichi (Rusia) inserează pe structura melodiilor evreiești elemente de soviet pop și de klezmer rock și își fac cunoscută muzica participând la vestite festivaluri din toată lumea. Felul în care Nifty's (Austria) abordează tradiția klezmer se plasează în afara curentelor uzuale în Europa, formația prezentând un elektro-klezmer printr-o înlănțuire de surprize: o dată explodează în ska slavic optimist, altă dată implodează într-un soul arhaic, dar întotdeauna păstrându-și plăcerea de a improviza liber.

Formația Basarabish (Republica Moldova şi SUA) îi reunește pe Jacob Shulman-Ment (vioară), Benjamin Fox-Rosen (contrabas și voce), Efim Chorny (voce), Suzanna Gherguş (pian) și pe Adrian Receanu (clarinet) special pentru Festivalul Klezmer & More. Neshume (sufletul) muzicii lor este tipic evreiesc, românesc, turcesc, ucrainean și parte a culturii rome – această muzică a fost redescoperită în Statele Unite și influențată de multiculturalismul de acolo.

Festivalul Klezmer & More este un proiect EUNIC, organizat de Forumul Cultural Austriac în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi Institutul Polonez.