Festivalul Internațional Shakespeare, ediția a VIII-a

Institutul Cultural Român este partener al celei de a VIII-a ediții a Festivalului Internațional Shakespeare - președinte de onoare, Radu Beligan - care a debutat la Craiova, pe 23 aprilie, cu Shakespeare’s Sonnets, prezentat de Berliner Ensemble din Berlin, spectacol realizat de Robert Wilson și Rufus Wainwright. Ediția de la Craiova a se va derula până pe data de 1 mai, într-un regal de spectacole românești și străine, iar la București spectacolele vor fi prezentate în perioada 30 aprilie-12 iulie.
Tema ediției din acest an este Lumea-i un teatru, noi suntem actorii. Emil Boroghină, președintele Fundației Shakespeare, co-organizatoare a Festivalului alături de Teatrul Național „Marin Sorescu”, Centrul de Proiecte Culturale ARCUB București și Institutul Cultural Român, speră ca festivalul din acest an să capteze atenția publicului și a specialiștilor de teatru, prin prezentarea unor spectacole de reală valoare din Germania, Rusia, Marea Britanie, România, Danemarca, Coreea de Sud, Lituania, Franța. Ca și la edițiile precedente, Festivalul Internațional Shakespeare se bucură de sprijinul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, Primăriei și Consiliului Municipal Craiova, Consiliului Județean Dolj, Primăriei și Consiliului General al Municipiului București, UNITER și al unui grup de sponsori. Evenimentul se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și al Guvernului României.
Notorietatea unor companii de teatru - precum Berliner Ensemble, Shakespeare’s Globe (Londra), Teatrul Municipal OK Vilnius (Lituania), Compania Scene en vie (Grenoble, Franța), Compania Proppeller (Marea Britanie), Teatrul Kolyada (Ekaterinburg, Rusia), Odin Teatret (Danemarca), Teatrul Național București, Teatrul Național „Marin Sorescu” - face și din această ediție una de incontestabilă valoare artistică. Vor avea loc spectacole de muzică simfonică și operă pe o tematică shakespeariană, prezentate de Filarmonica din Oltenia și Teatrul Liric Craiova, ca și un spectacol de teatru de păpuși realizat de Teatrul Țăndărică din București, jucat la Portul Cultural Cetate.
Prezența unor renumiți exegeți ai operei lui Shakespeare - precum Stanley Wells, Paul Edmondson, Michael Dobson, Lawrence Guntner - asigură un înalt nivel al dezbaterilor care vor însoți spectacolele prezentate în festival. Secțiunea de comunicări „Mari aventuri shakespeariene pe scene românești și străine” (moderatori George Banu și Ludmila Patlanjoglu) îi va avea ca participanți, între alții, pe Yun Cheol-Kim, președinte AICT/IATC, Alice Georgescu, președinte AICT/IATC, secția română, Michel Vaïs, Maria Shevtsova, Ian Herbert, Mira Iosif, Mirella Patureau, Monica Săvulescu, Doina Modola, Doina Papp, Adrian Mihalache, Ion Cocora etc.
Din programul Festivalului nu vor lipsi evenimente precum decernarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universității din Craiova doamnei Maria Shevtsova, reputat critic și teoretician al teatrului din Marea Britanie sau decernarea Premiului Internațional Shakespeare, ediția a III-a, regizorului lituanian Eimuntas Nekrosius – premiu oferit de Institutul Cultural Român.
Unul dintre obiectivele cele mai importante ale Festivalului Shakespeare, încă de la fondarea sa în 1994, a fost și a rămas programarea Atelierelor teatrale studențești, organizate în colaborare cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București, Universitatea din Craiova și Catedra UNESCO-ITI. Acestor ateliere formativ-educative, organizate în colaborare cu UNATC și Departamentul de Teatru al Universității craiovene, li se adaugă o nouă secțiune, Educația prin Shakespeare în școli, destinată companiilor de teatru ale elevilor.




Program CRAIOVA Program BUCUREȘTI