Expoziția „Where are you?” a artistei Florentina Voichi, itinerată la Mânăstirea Batalha cu sprijinul ICR Lisabona

În urma succesului pe care l-a avut expoziția „Where are you?”, a artistei plastice Florentina Voichi, laGaleria Institutului Cultural Român de la Lisabona, în perioada 3 noiembrie 2022 - 24 februarie 2023, și a excelentei colaborări instituționale din ultimii ani între Ambasada României în Republica Portugheză, ICR Lisabona și Mânăstirea Batalha, expoziția va fi prezentată anul acesta și în complexul muzeal al mânăstirii (monument UNESCO). Vernisajul va avea loc în data de 9 septembrie 2023, la ora 16.00, în prezența autoarei.

Expoziția intitulată „Where are you?” cuprinde lucrări de pictură, de mari dimensiuni, special realizate în perioada 2021-2022, pentru a fi prezentate în Portugalia.Florentina Voichi a considerat întotdeauna pictura un domeniu de cercetare, o cercetare asupra lumii înconjurătoare, asupra influenței luminii pentru a ajunge la un punct de vedere cuprinzător. Artista analizează condiția umană, creația - simbol al primilor oameni, Eva și Adam, pe care îi vede plasați într-un Rai tensionat, tragic, dar și spectaculos, uimitor. Întreaga lor existență ulterioară, milenară, va sta mărturie pentru acest aspect. Cunoașterea care li se oferă, departe de a fi un păcat, va fi lupta pentru a evolua și, mai greu, pentru a se descoperi pe ei înșiși. Practicarea cercetării, cu obstinație, scoate din neantul aparent al posibilităților soluții surprinzătoare, fascinante pentru Florentina Voichi. Din studiul unei draperii negre, artista a pornit în căutarea celuilalt sau poate a alter-egoului. Explorarea ființei a confruntat-o cu problema distanțelor, pe de o parte acelea mărite prin îmbogățire cu afinitățile ce modelează condiția prieteniei, și pe de altă parte cu cele create de vârsta biologică.

Florentina Voichi s-a născut la Craiova, în 1953.A absolvit în 1977, Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București. Din 1991, este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Trăiește și lucrează în București. După absolvirea facultății, participă la expoziții individuale și de grup, dar cea mai importantă parte a carierei sale se desfășoară începând cu anul 2012, cu expozițiile personale de la Palatele Brâncovenești Mogoșoaia, de la Centrul Cultural Internațional George Apostu din Bacău, Galeria Simeza din București, Muzeul Județean Târgu Jiu, Galeria Tipografia – Combinatul Fondului Plastic București, Muzeul de Artă Craiova, Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău, Palatul Culturii Iași, Leilei Gallery din București. În 2007, publică volumul Cartea Pictorei la Editura Vinea București, în care este inclus un studiu documentat asupra picturii, conceput pentru a-i servi în anul în care a predat Istoria artei la Institutul Media Pro, Facultatea de Cinematografie. Picturile sale afirmă o cercetare continuă în zona unui figurativ esențializat, o recompunere sau o deformare a realității pentru a dezvălui ceea ce există dincolo de privirea imediată. În ultima vreme a alăturat modalităților sale de exprimare și pe aceea a unui abstract expresiv. În 2020, participă la Bienala Internațională de Artă Contemporană de la Cerveira, Portugalia.

Mânăstirea Batalha (fosta mânăstire dominicană Santa Maria da Vitória) este un ansamblu monumental de factură gotică flamboyantă, considerat a fi cea mai semnificativă exemplificare a goticului portughez. Construită între 1387 şi 1563 pentru a celebra victoria regelui D. João I în bătălia de la Aljubarrota asupra regelui Castiliei (1385), mânăstirea este astăzi înscrisă pe lista UNESCO a patrimoniului mondial (din 1983). Monumentul primeşte anual circa 500.000 de vizitatori.

De-a lungul timpului, Joaquim Ruivo (Amicus Romaniae 2018, decorat cu ordinul „Meritul Culturalˮ în grad de Cavaler, conferit de Președintele României), în calitate de director al complexului muzeal Mânăstirea Batalha, a promovat intens cultura română. Amintim unele dintre cele mai importante colaborări între Ambasada României în Republica Portugheză, ICR Lisabona și Mânăstirea Batalha: concertul formației cameraleIulia, Ştefan & Marin Cazacu String Trio, în cadrul programului „Mari artiști români în marile catedrale ale Portugaliei“, dedicat Centenarului Marii Uniri, expoziția „Sacrificiu“ a sculptorului Mircea Roman în complexul muzeal al mânăstirii; conferinţa „Coroana şi România Modernă“, susținută de Alteța Sa Regală Principele Radu al României, cu prilejul căreia a fost prezentată și expoziția „România Nobilă şi Regală“ a fotografului José Luis Jorge; expoziția „Principatele Române în perioada construirii Mânăstirii Batalha“, realizată în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României.