În data de 9 martie 2014 la orele 16.00, Institutul Cultural Român din Lisabona vă invită în localitatea Redondo, la Centrul Cultural, pentru a asista la vernisajul expoziţiei de fotografie România. Peisaje acvatice. Delta Dunării. Expoziţia, o reeditare a celei organizate de ICR în luna noiembrie a anului 2013 la sediul său din capitala Portugaliei, este pusă pe simeze în colaborare cu Primăria Municipiului Redondo, şi face parte din a treia ediţie a festivalului Saberes e Sabores de outras Gentes desfăşurat anual în localitate. Evenimentul a fost programat în deschiderea festivalului, ceea ce este de natură să sublinieze importanţa acordată de partenerul portughez calităţii actului artistic şi participării româneşti în general.
Fotografii Alexandru Tomazatos şi Jose Luís Jorge realizează un interesant tandem plastic, plasat la frontiera dintre artă şi antropologie. Cei doi privesc spre subiectul ales prin intermediul a două obiective şi reflectă sensibilităţi complementare. Alexandru Tomazatos îi vede pe oamenii Deltei ca pe nişte membri uitaţi ai propriei familii, încercând cu tandreţe să aducă la lumină un întreg evantai de trăiri – de la tristeţe şi înverşunare până la bucurie şi speranţă. Jose Luís Jorge, odată ajuns în Deltă, pare cuprins de nostalgia Amazoniei şi, cu vână de reporter, caută să înregistreze asemeni înaintaşilor săi exploratori, secrete, ritualuri şi îndeletniciri domestice, semnele unui exotism straniu şi familiar totodată.Expoziţia rezultată din colaborarea celor doi este expresia unei priviri atente, care caută nu atât sensul plastic al secvenţelor surprinse, cât autenticitatea lor. E un pescuit sui generis de imagini, fără momeală, în care principala virtute a pescarului dintotdeauna – răbdarea – e răsplătită prin capturi uluitoare.
Panotarea expoziţei a încercat să alterneze, subtil concertat, cele două sensibilităţi şi experienţe artistice, dorind să surprindă nu doar muzica apelor Deltei, ci şi foşnetul uman care le însoţeşte.
Delta Dunării, arealul în care cel de-al doilea fluviu al Europei se uneşte cu Marea Neagră, a fost grav afectată de regimul comunist, care a tinţit, printre altele, spre desecare şi o agricultură agresivă. În 1991, Delta a fost inclusă în Patrimoniul Mondial de către UNESCO (prin programul „Om şi Biosferă”). Oamenii Deltei ocupă mai puţin de 20% din acest teritoriu. Ei sunt subiectul „ascuns” pe care Alexandru Tomazatos şi Jose Luis Jorge îl aduc la lumină în expoziţia realizată la iniţiativa ICR Lisabona. Fotografiile prezentate sunt făcute în cursul anului 2012.
Alexandru Tomazatos are studii de biologie dar, înarmat cu camera fotografică şi cu propria sensibilitate artistică, a făcut foarte rapid pasul de la rigoarea omului de ştiinţă la artă; aventura ce a urmat s-a concretizat deja în câteva participări la expoziţii de grup şi „personale”. 2008: Locul III în concursul de fotografie de peisaj „Ansel Adams”, România2009: Expoziţie de grup „Povestea peştelui”, Librăria Cărtureşti, Bucureşti, România
2010: Expoziţie de grup „Posmuş”, la Institutul Francez din Bucureşti, România
2010: Expoziţie personală „Delta Dunării – Un capăt de paradis”, Centrul Cultural
Francez din Iaşi, România
2011: Expoziţie personală la târgul de design românesc ROD, Bucureşti, România
Jose Luís Jorge este fotoreporter pentru publicaţii precum Público, Expresso, Visão, Diário de Leiria, Sol, Tempo Livre, Invest şi Volta ao Mundo. Este autorul cărţii O Cheiro das Especiarias (Arome şi condimente) şi coautor la volumele Os Trabalhadores Laneiros no Distrito de Leiria (Artiştii lânii din Districtul Leiria) şi Sensibilidades 25. A realizat mai multe expoziţii personale în Portugalia, Spania şi Germania. În 2008 a primit Menţiunea de Onoare la a opta ediţie a Premiului pentru Fotojurnalism al revistei Visão/ BES. În 2012 a primit premiul I la concursul „Pampilhosa Inspira Natureza”.
Expoziţia este deschisă între 9 şi 30 martie 2014 în foaierul Centrului Cultural Redondo, de luni până vineri între orele 9 şi 17. Intrarea este liberă.