Expoziția „George Călinescu – scriitor, istoric şi teoretician al literaturii române” la Liceul Teoretic „Constantin Spătaru ” din Leova

Pentru marcarea Zilei Naționale a României, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chișinău, în colaborare cu Liceul Teoretic „Constantin Spătaru" din Leova, organizează, în ziua de 19 noiembrie 2015, la orele 11.30, în incinta acestei instituții, vernisarea expoziției „George Călinescu - scriitor, istoric şi teoretician al literaturii române". 

Critic și istoric literar, poet, romancier, dramaturg, publicist, personalitate covârșitoare a literaturii române, George Călinescu (n. 19 iulie 1999 la București - d. 12 martie 1965 la Otopeni) este cel mai important critic și istoric literar în cultura română, e autorul unor studii fundamentale despre scriitorii români (Viața lui Mihai EminescuOpera lui Mihai Eminescu, Viața lui Ion Creangă, Vasile Alecsandri, Grigore Alexandrescu etc.), dar și al monumentalei Istorii a literaturii române de la origini până în prezent (1941).

 Istoria literaturii române de la origini până în prezent - afirmă criticul Al Piru - este rezultatul unei munci încordate de patru ani și jumătate, timp, desigur, record pentru o operă de 948 de pagini format in quarto. Ea reprezenta, la data apariției, nu numai singura istorie literară de viziune critică, estetică a fenomenului literar românesc, dar și cea mai întinsă și cea mai documentată prezentare a lui. Totuși, departe de a fi privită astfel, cartea a suscitat la apariție un val de proteste, peste 120 de articole, cronici, broșuri, note, însemnări negative, continuate cu încă vreo 15 intervenții în 1942. Se pot menționa recenziile lui Eugen Lovinescu din Curentul literar și Șerban Cioculescu în Cronica română..."

             Opera sa cuprinde romane de largă respirație precum Enigma Otliei, Scrinul negru, Bietul Ioanide (unele dintre ele ecranizate), studii critice, articole de publicistică, piese de teatru și poezii.

Trecută la index în anii comunismului, reeditată în 1985, Istoria... lui Călinescu crește pe măsură ce apar alte istorii literare. Privită ca o epopee, ca un roman fantastic, ca o enciclopedie barocă, ea e o divină comedie a literaturii române, ce nu are egal nici în literatura română, nici în cea universală.

Alcătuită din 20 de bannere, de dimensiuni 0,95 x 2,05 m, conţinând fotografii, date biografice, articole, fragmente de proză, poezii, texte critice, aprecieri ale criticilor etc., expoziția este dedicată comemorării marelui scriitor, de la a cărui dispariție s-au împlinit, anul acesta, 50 de ani. 

Din partea Institutului Cultural „Mihai Eminescu" la Chișinău va participa la eveniment acad. Valeriu Matei, director al ICR Chișinău, care va susține o prelegere despre personalitatea și opera lui George Călinescu.