- 24 June 2021 - 23 July 2021
- Etichete Institutul Cultural Român ICR ICR Chișinău Anatol Danilișin
ICR Mihai Eminescu și Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează expoziția artistului plastic Anatol Danilişin Realitatea de dincolo de realitateşi lansarea albumului Anatol Danilişin – evaziune către sfera unor misterioase revelații, organizată cu prilejul împlinirii a 60 ani de la naşterea pictorului.
Vernisajul va avea loc la data de 24 iunie 2021, orele 15.00, în Sala Mare a Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova. Expoziția poate fi vizitată în perioada24 iunie – 23 iulie 2021 iar accesul este gratuit, cu respectarea măsurilor sanitare impuse de pandemia COVID – 19.
Vor fi expuse lucrări care evidențiază structura spațiilor infinite de la trasee galactice nodale ce iradiază exploziv în linii de forță, discrete cromatic sau magmatice, cu tentă expresivă.
Albumul Anatol Danilişin – evaziune către sfera unor misterioase revelații a apărut în anul 2020 la Editura Princeps din Chişinău și cuprinde 124 de lucrări dintre cele mai importante ale autorului, prezentate într-o grafică de excepție. Aprecierile critice ale unor mari personalități culturale (dintre care amintim caricaturistul Ștefan Popa Popas, acad. Nicolae Dabija, scriitorul și profesorul Petre Anghel, scriitorul Nicolae Popa ș.a.) sunt cuprinse în capiolul introductiv Străveziu de Danilișin. Specificitatea lui Danilișin constă în sentimentul unei armonioase simbioze între cerebral și afectiv. Prefața volumului este semnată de scriitorul Ioan Mânăscurtă. Totodată, volumul mai cuprinde prezentarea biografiei poetului, a expozițiilor personale și de grup, a concursurilor la care a participat, cât și a distincțiilor și premiilor obținute de-a lungul vremii.
Artistul plastic Anatol Danilișin s-a născut la 22 mai 1960 în satul Frasin, raionul Dondușeni. De la vârsta de 12 ani a studit la Liceul Republican de Arte «Igor Vieru» (1972-1979), unde i-a avut ca dascăli pe cunoscuții pictori Alexei Colâbneac, Elena Bontea, Anatol Grigoraş, apoi și-a continuat studiile superioare la Universitatea Pedagogică de Stat «Ion Creangă» din Chișinău (1986-1992). În 1987 Anatol Danilișin l-a cunoscut pe Andrei Sârbu, un cunoscut pictor, alături de care a reuşit să-și identifice propriul stil artistic. Din 1988, anul debutului artistic, va participă constant la expozițiile naționale și internaționale, în cadrul proiectelor colective sau personale. La începutul anilor 1990, Anatol Danilișin și-a expus pânzele în cadrul unor evenimente artistice iportante din România și din Republica Moldova. De-a lungul anilor, a organizat peste 30 de expoziţii personale şi a participat la 100 expoziţii de grup. Este prezent la expoziţiile de artă de la Chișinău, inclusiv la cea mai prestigioasă dintre ele – ,,Saloanele Moldovei”. Pânzele sale au fost expuse în SUA, Franţa, Italia, Belgia, Finlanda, Germania. Lucrările sale au intrat în patrimoniul unor muzee şi galerii, precum şi în colecţii private din Canada, Austria, Elveţia, Cehia, Spania, Portugalia, Ungaria, Coreea de Sud. Din 1997 Anatol Danilișin este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, membru al Uniunii Internaționale a Artiștilor Plastici a Unesco, a Uniunii Artiștilor Plastici din România. De-a lungul anilor, artistul a participat la numeroase conferinţe şi ateliere de creaţie. De două ori, în 2006 şi 2008, Anatol Danilișin a fost invitat la Paris, la Cité Internationale des Arts, unde a avut ocazia să se întâlnească cu artişti din întreaga lume. Opera lui Anatol Danilișin este apreciată și premiată cu numeroase premii și distincții: Premiul pentru pictură al Galeriei Avant Post din București, Premiul pentru caricatură la Festivalul Constantin Tănase din Vaslui, Premiul revistei «Basarabia» din Chișinău etc.