Expoziția de fotografie și filmul documentar „ROMÂNIA SĂLBATICĂ”, regia Dan Dinu și Cosmin Dumitrache

Institutul Cultural Român din Madrid și Asociația România Sălbatică, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, prezintă expoziția de fotografie România sălbatică”, care va avea loc la Galeria Institutului Cultural Român din Madrid, în perioada 20 iunie – 30 august 2023.

Vernisajul expoziției va avea loc la data de  20 iunie, de la ora 19:00. La eveniment va participa fotograful Dan Dinu.

În urma proiectului România Sălbatică, Dan Dinu a strâns o arhivă impresionantă de imagini care să ilustreze atât peisajele naturale, cât și flora sau fauna. Concepută atât pentru exterior cât și pentru interior, expoziția cuprinde  imagini în format mare  și este gândită pentru a acoperi cât mai mult din biodiversitatea țării noastre. Proiectul are drept scop promovarea României din punct de vedere cultural printr-o expoziție fotografică, dar și o trimitere călduroasă către România ca destinație de ecoturism.

Până acum expoziția a fost itinerată în opt orașe din țară (București, Brașov, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu, Constanța și Craiova) în aer liber, iar varianta de interior a fost expusă în orașele Brașov, Cluj-Napoca, Iași și București. În afara țării a fost expusă la Varșovia și Cracovia în Polonia. Expoziția și proiectul se bucură de sprijinul Comisiei Naționale UNESCO.

Cele douăzeci de fotografii care alcătuiesc expoziția de la galeria ICR Madrid  sunt surprinse în urma călătoriilor autorului prin natura din România și reunite în albumul „România sălbatică”. Albumul face parte dintr-un proiect mai mare în care se regăsesc fotografii realizate în toate cele 28 de rezervații mari din România existente la acea vreme (parcuri naționale, parcuri naturale, geo-parcuri și rezervații ale Biosferei).

Echipa curatorială

Dan Dinu este un fotograf pasionat de natură și animale. Și-a început cariera în 1997 și a rămas fidel fotografiei de natură și călătorie. Începând cu anul 2000, a fost implicat în protejarea naturii, la început ca simplu voluntar în diferite organizații, mai apoi ca manager de proiecte de mediu, iar ulterior ca fotograf pentru diferite organizații din România.

Alături de cameramanul Cosmin Dumitrache, Dan Dinu este autorul celui mai amplu documentar despre natura României, România sălbatică.  În 2007 a fondat PhotoLife, una dintre cele mai vechi și mai mari școli de fotografie din țară, unde încă susține activ cursuri și workshop -uri. În prezent este membru fondator și președintele Forona (Organizația Fotografilor de Natură din România) și se implică în numeroase proiecte fotografice ce vizează protecția mediului.

Matei Truță este co-founder și vice președinte al Asociației România Sălbatică. Lucrează în domeniul cinematografiei de 8 ani, iar alături de Tudor Giurgiu (Libra Film) este producătorul documentarului România Sălbatică (2021). A lucrat ca director la Transilvania Film – unul dintre principalii distribuitori de filme de artă pe piața din România, precum și pentru Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF). S-a alăturat echipei România Sălbatică în 2022, alături de care a înființat Asociația România Sălbatică unde este vicepreședinte și unde inițiază noi proiecte care îmbină domeniul audiovizual cu conservarea naturii.


DOCUMENTARUL „ROMÂNIA SĂLBATICĂ”

Institutul Cultural Român de la Madrid prezintă documentarul "România sălbatică", regia Dan Dinu și Cosmin Dumitrache (2021, versiunea originală cu subtitrare în spaniolă) la data de 21 iunie,  ora 20:00, la Cinemateca din Madrid, Sala Plató.

„România sălbatică” este cel mai amplu proiect de documentar dedicat naturii din țara noastră. După mii de kilometri parcurși, sute de ore de filmare și mai bine de 10 ani de pre producție filmul prezintă imagini în premieră pentru România, din regiuni spectaculoase și greu accesibile, precum și povești unice despre biodiversitatea țării. Din 2018, Dan Dinu și Cosmin Dumitrache au lucrat exclusiv la realizarea acestui documentar.  Documentarul încununează întregul proiect fotografic și încheie munca depusă de întreaga echipă și de toți colaboratorii implicați de mai bine de zece ani.

Filmul a avut premiera internațională pe 30 iulie 2021 la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), unde a fost distins cu Premiul Publicului.

Proiecția filmului la Madrid este realizată cu  sprijinul Ministerului Afacerilor Externe.