Expoziția „Cămașa maramureșeană, măiestrIE și simbol”, itinerată la Genova de Accademia di Romania din Roma

Accademia di Romania din Roma itinerează expoziția etnografică „Cămașa maramureșeană, măiestrIE și simbol” / „Sulle scIE delle tradizioni popolari del Maramureș: la simbolistica della camicetta femminile” la Castello D'Albertis Museo delle Culture del Mondo din Genova, în perioada 4 octombrie – 5 noiembrie 2023.

Inaugurată cu ocazia Zilei Internaționale a Iei pe 23 iunie 2023, la sediul Accademia di Romania, expoziția este structurată într-o secțiune etnografică și una fotografică și reconstruiește un univers rural autentic și fermecător prin simplitatea și tradițiile lui.

Alături de Accademia di Romania din Roma, printre organizatorii evenimentuluise numără: Ambasada României în Republica Italiană, Consulatul General al României la Torino, Consulatul Onorific al României la Genova, Consiliul Județean Maramureș prin: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan”, în parteneriat cu Castello D'Albertis Museo delle Culture del Mondo și Primăria Genova.

Expoziția etnografică beneficiază de intrare liberă și prezintă, într-un mod neconvențional, obiecte de valoare din colecția Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș. Elemente de port popular, preponderent cămăși din cele patru țări ale Maramureșului (Țara Maramureșului, Țara Lăpușului, Țara Chioarului, Țara Codrului), ilustrează finețea artei tradiționale și prețuirea față de valorile străbune.

Frumusețea cămășilor este potențată de imagini sugestive, reprezentând instantanee din viața satului, precum și chipuri ale celor care le poartă mesajul prin vreme, imagini surprinse de artiștii fotografi Mariana Scubli, Gabriel Motica, Vlad Dumitrescu, Dan Griga, Vasile Chira și Marius Ionuțaș, în peregrinările lor prin Maramureș.

„Cine cunoaște deja satul maramureșean, se va bucura să îl regăsească. Cine nu îl cunoaște, va fi încântat să îl descopere și, îndrăznim să credem, să se minuneze de o frumoasă simplitate, plină de tâlc, ce caracterizează aceste locuri.”

Expoziția „Cămașa maramureșeană, măiestrIE și simbol” / „Sulle scIE delle tradizioni popolari del Maramureș: la simbolistica della camicetta femminile” poate fi vizitată în perioada 4 octombrie – 5 noiembrie 2023, la Sala multifuncțională a locuinței-muzeu Castello D'Albertis Museo delle Culture del Mondo (Corso Dogali 18, 16136 Genova). Programul de vizitare este de marți până vineri, între orele 10.00 și 17.00, iar sâmbătă și duminică, între orele 10.00 și 18.00. Accesul în cadrul expoziției este gratuit.

___

Castello D'Albertis Museo delle culture del mondo este o locuință-muzeu construită în stil neogotic. Clădirea a aparținut căpitanului Enrico Alberto D'Albertis, care recreat în castelul său din Genova lumea din călătoriile sale, cu trofee coloniale, evocări columbiene și trofee coloniale datând din secolele XIX și XX. Căpitanul D’Albertis donează clădirea orașului Genova în anul 1932.


Județul Maramureș cuprinde, în granițele sale, patru „țări” sau zone etnografice: Țara Maramureșului, Țara Lăpușului, Țara Chioarului și o parte din Țara Codrului. Criteriile de recunoaștere sunt multe, printre care se află și portul popular:

Țara Maramureșului – Maramureșul Voievodal se remarcă prin cămășile femeiești cu decolteu pătrat în jurul gâtului, marcat de un decor sofisticat și de volanele din dantelă croșetate de ele. Dacă unele piese ale portului au mai fost schimbate în funcție de modă, trăistuța este printre singurele accesorii vestimentare care au rămas la fel ca acum sute de ani.

Țara Lăpușului se definește prin cămașa cu „chept” (ciupag), cămașa ce pare coborâtă de pe columnă, piesă de port păstrată aici și în Munții Apuseni. Cămașa bărbătească, deși pare simplă la prima vedere, este de o eleganță deosebită tocmai datorită discretelor ornamente de pe guler și manșetă care dau purtătorului o distincție aparte.

Portul din Țara Chioarului se clasează pe primele locuri în ce privește eleganța. Motive multiple, amplasate în zonele cheie ale cămășii, realizate în cele mai complexe tehnici ale broderiei, executate în exclusivitate cu bumbac alb, îi conferă o distincție aparte.

Țara Codrului prezintă o cămașă femeiască deosebită. Cele mai vechi au decorul complicat, realizat cu bumbac roșu și negru, în exclusivitate cu motive geometrice. Apoi este adoptată de la oșeni cămașa cu platcă care aduce noutatea decorului pe încreț. Cămașa bărbătească, mai conservatoare, rămâne albă, cu decor alb și doar cu mici puncte de culoare pe gulerul răsfrânt, apărut după mijlocul secolului al XX-lea.