Expoziția „Călătorie imaginară” a artistei Manuela Holban la IRCCU Veneția

Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția organizează, în perioada 8 decembrie 2022 – 8 ianuarie 2023, expoziția de pictură Călătorie imaginară a artistei Manuela Holban.

Vernisajul a avut loc  joi, 8 decembrie 2022, orele 16:00.

Expoziția cuprinde lucrări de pictură din creația recentă a artistei Manuela Holban, cu referiri la elemente vizuale prezente în pictura renascentistă și barocă, interpretate în manieră personală.

Manuela Holban s-a născut și a studiat în România; în prezent, trăiește și lucrează în Statele Unite și în Israel. În picturile sale, artista include referințe culturale din istoria artei universale, în special din Renaștere și Baroc. Este reprezentată de Gallery Chiz, (Pittsburgh), Pierogi 2000 (Brooklyn, New York), Muse Gallery (Columbus) și Maria Pestana, Madrid.

„Există o calitate emoționantă în picturile Manuelei Holban. Dintr-un fundal aproape neclar și neclar, figurile și motivele ies ca dintr-un vis. Iluzia trecutului – sau tributul adus vechilor maeștri, apare printr-un limbaj modern al picturii. Imaginile par să fie doar acolo pentru moment, deoarece erau necesare pentru a fi văzute de privitor. Cu toate acestea, iluzia evocă ceva fragil și îndepărtat. Pentru că în această iluzie pe care Holban ne transportă, totul va dispărea din nou pe măsură ce felinarul magic se estompează, lăsând pentru noi o lume a umbrelor atemporale. Există o calitate emoționantă în picturile Manuelei Holban.”

(Maria Pestana / Maria Pestana Gallery, Madrid, Spania)

„Picturile Manuelei Holban sunt opere de artă senzuale, misterioase, evocatoare. Imaginile ei vorbesc despre secrete ascunse, despre emoții private, poate și despre durere. Trebuie să te întrebi ce se află în spatele măștilor, ce se reflectă cu adevărat în oglinzi. Acestea nu sunt picturi pentru priviri ușoare, ci pentru descoperire lentă. Privitorul este ademenit spre spații deschise posibilității, spre coridoare atemporale, infinite. Paleta ei este bogată în orice culori o hrănesc. O conversație strălucitoare despre smarald, albastru și roșu marca ei. Formele se ascund și reapar, de fiecare dată dintr-un unghi diferit, de fiecare dată de neatins, greu de înțeles. Figuri venețiene din alte secole oameni pânză. Domnește carnavalul. Arta Manuelei Holban este înrădăcinată în originile și cultura ei românească.”
(Roxana Martin, curator)