Expoziția „Artiști români pe mapamond”, cu lucrări din colecția av. George Șerban, la sediul Institutului Cultural Român

 · Expoziția, organizată cu prilejul Zilei Naționale a Culturii, se va deschide pe 12 ianuarie 2023, în Sala Mare a sediului ICR din Aleea Alexandru nr. 38

Dezvăluită în premieră cu prilejul Zilei Culturii Naționale, expoziția „Artiști români pe mapamond”, realizată printr-un parteneriat între Institutul Cultural Român și Muzeul Național Brukenthal, împreună cu Asociația culturală pictor Octavian Smigelschi, prin generozitatea colecționarului George Șerban, curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituță, va fi deschisă publicului până pe 28 februarie 2023, de luni până vineri, între orele 09:00 – 18:00.

Misiunea acestei expoziții, în fapt o serie expozițională în devenire, care va fi dezvăluită publicului la sediul Institutului Cultural Român, este să exploreze și să celebreze creațiile unor artiști români care, prin destinul lor creator, aparțin deja întregii lumi. Beneficiind de sprijinul mediului privat, vom itinera expoziția în spații potrivite acestui gen de expuneri care vorbesc vizual de la sine, într-un limbaj absolut universal. Acest concept va marca, în țară și în străinătate, cei 20 de ani de la înființarea Institutului Cultural Român, oferind o retrospectivă asupra graficii românești”, a declarat Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.

Expoziția „Artiști români pe mapamond”, unul dintre cele mai mari evenimente de acest fel realizate în România și dedicate artei contemporane românești, cuprinde lucrări din colecția av. George Șerban, realizate de peste 50 de artiști români care s-au stabilit în țări din întreaga lume, unde au activat sau încă activează.

„Expoziția propune o călătorie prin istoria artei contemporane, prin opera grafică a principalilor săi protagoniști și intenționează să ofere o privire alternativă a celor mai emblematice experiențe artistice începând din anii 1970 și până în prezent. Colecția avocatului George Șerban este arhicunoscută și consacrată astăzi ca una dintre cele mai valoroase din țara noastră, iar o parte importantă din această colecție este consacrată graficii românești, însă în expoziția de față se găsesc și lucrări de sculptură. Sunt artiști care au probat în decursul vremii o imensă solidaritate, au lucrat ca o echipă, conformându-se unui program care azi ar fi greu de imaginat, afirmându-se: Considerăm arta ca un gest de responsabilitate umană. Cu operele noastre, cu efortul nostru colectiv dorim să îndepărtăm formele actuale ale dezumanizării”, a afirmat dr. Alexandru Constantin Chituță, curatorul expoziției și managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal din Sibiu.

Expoziția este o pledoarie pentru artă, cu scopul de a contribui la promovarea artiștilor și creatorilor români de cultură din diaspora și de a surprinde publicul cu o varietate de culori, forme, stiluri şi tehnici. Colecționarul George Șerban a împrumutat în mod gratuit lucrările celor peste 50 de artiști care sunt în expoziție.

În această expoziție vom vedea o serie de artiști care au absolvit studii de artă în România și au emigrat, fie înainte de anii '90 (majoritatea), fie după. Unii dintre ei nu mai sunt printre noi, dar au rămas lucrările lor, pe care le colecționăm, le admirăm și uneori le expunem în astfel de expoziții. După anii '90, mulți dintre ei s-au întors în România sau se întorc cu expoziții în București sau în alte părți ale țării. Ne-am gândit întotdeauna la ei ca la niște români, iar acum (nu pentru prima dată!), îi aducem acasă pentru a fi omagiați și văzuți de iubitorii de artă de aici, din București”, a declarat George Șerban.

Despre „Artiști români pe mapamond”

În expoziție vor fi expuse lucrări ale artiștilor George Apostu, Victor Brauner, Cristian Breazu, Tudor Banuș, Livia Balu, Georgeta Borusz, Ciobanu Victor Vladimir, Doru Covrig, Doina Botez, Oana Cajal, Petru Csehi, Aurel Cojan, Damo Istvan, Horia Damian, Wanda Decca, Camilian Demetrescu, Adrian Dumitrache, Ana Golici, Nicolae Golici, Harry Guttman, Herold Jacques, Hildegard Kleper Paar, Marcel Iancu, Ion Nicodim, Kovacs Johanna, Denissa Șerban Maschek, Wanda Mihuleac, Paul Neagu, Petre Balanica Nicăpetre, Peter Pusztai, Jules Perahim, Raluca Pilat, Georgeta Irina Pusztai, Valentin Popa , Adrian Pora, Magdalena Rădulescu, Dodi Romanaţi, Petre Rusu, Hedda Sterne, Saul Steinberg, Delia Perrois Sechel, Petre Velicu, Csaba Zemlenyi, Mihu Vulcănescu, Traian A. Filip, Kira Cristinel Popescu, Alma Mariana Ștefănescu-Scheinder, Alexandre Istrati, Sofia Frankl, Gert Fabritius.

Catalogul expoziției poate fi consultat online, aici.

Parteneri media ai expoziției „Artiști români pe mapamond”: AGERPRES, Radio România Cultural, București FM, Radio România Cluj, Sibiu 100, City FM, Tribuna, Sibiul Azi, Zile și Nopți, Observator Cultural, Hermannstädter Zeitung, Jurnalul Național, Profil Cultural, Igloo, Ziarul Lumina, ImperialTransilvania, Centruldepresa.ro, Radio Vocea Evangheliei Sibiu, Sibiul.ro, Ora de Sibiu

Fotografii © Daniel Farcașiu / Muzeul Național Brukenthal