Evenimente dedicate culturii idiș, la ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Leyvik House din Tel Aviv și Asociația Scriitorilor și Jurnaliștilor de Limbă Idiș din Israel, continuă seria de evenimente dedicate culturii idiș, „Yiddishkeit”, și invită publicul la un eveniment cultural de prezentare al volumelor semnate de scriitorii israelieni Daniel Galay și Gilad Zuckermann.

Manifestarea, în limbile ebraică și idiș, va avea loc joi, 23 iunie 2022, ora 18:00, la sediul ICR Tel Aviv (Blvd. Shaul Hamelech nr. 8, etaj 6).

Programul evenimentului va cuprinde lansarea cărților:

- „Opțiunea așkenază” de Daniel Galay, volum autobiografic în care autorul explorează istoria familiei sale, pornind de la rădăcinile românești dobândite prin familia mamei sale, originară din Bucovina

- Revivalistics: From the Genesis of Israeli to Language Reclamation in Australia and Beyond" (Oxford University Press) de prof. Gilad Zuckermann, volum face o prezentare introductivă asupra noului domeniu interdisciplinar al revivalisticii (aducerea în actualitate și în circuitul lingvistic al unor limbi scoase din uz), cu o analiză lingvistică practică a acestui domeniu asupra limbii ebraice și a diverselor contacte și influențe exercitate asupra acesteia prin contactul cu limbile noilor imigranți, printre aceste limbi numărându-se și limba română.

Introducere:

Martin Salamon, director ICR Tel Aviv

Moderator: Arie Yass, poet și personalitate culturală

Participanți:

Prof. Gilad Zuckermann, cadru academic și lingvist

Daniel Galay, poet și director Leyvik House din Tel Aviv

Dr. Batia Siebzehner, lector la Colegiul Beit Berl

Dr. Tamar Eilam Gindin, lingvist