European Music Gallery Festival debutează la Copenhaga

Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO), împreună cu o mare parte din foștii și actualii săi membri și parteneri din întreaga Europă, anunță  o inițiativă majoră ca parte a încercării de a reanima Europa după izbucnirea pandemiei de coronavirus. Festivalul European Music Gallery Festival 2020 debutează pe 5 august, la ora 20.30 (ora României), cu un concert în KoncertKirken din Copenhaga. Acesta este primul dintr-o serie specială de 31 de concerte și transmisiuni, fiecare eveniment fiind gândit și prezentat de către muzicienii orchestrei.

Festivalul este posibil datorită sprijinului activ a peste 80 de parteneri ai Orchestrei din Europa, întruchipând spiritul de cooperare al UE și mottoul președinției germane a UE, „Împreună pentru redresarea Europei”.

O avanpremieră a festivalului va fi prezentată într-o transmisiune live astăzi, 5 august, la ora 19.00 (ora României), care va putea fi urmărită pe canalele Y ouTube și Facebook ale EUYO.

Printre interpreți se află dirijorii Gianandrea Noseda și Pablo Heras-Casado, pianista Beatrice Rana, precum și unii dintre cei mai buni actuali și foști membri ai Orchestrei. Având loc în19 țări europene, spectacolele se vor ține în 14 capitale europene și cinci orașe sau regiuni importante.

Concertul din România este realizat cu sprijinul Insitutului Cultural Român, în parteneriat cu Muzeul Colecțiilor de Artă. Partener Media: Radio România Muzical.

Toate normele sanitare aflate în vigoare în fiecare țară vor fi respectate cu strictețe pentru a permite muzicienilor și publicului să se întâlnească la spectacolele live în noile condiții de distanțare socială. Pentru a permite acest lucru, foștii și actualii membri EUYO au rămas pe cât posibil în propria țară de reședință, limitând călătoriile internaționale la un minim absolut și reducând semnificativ amprenta de carbon a proiectelor normale de vară ale Orchestrei.

„European Music Gallery Festival 2020 face parte din contribuția EUYO la reanimarea scenei culturale europene în timpul acestei perioade dificile”, a declarat secretarul general al EUYO, Marshall Marcus, „și astfel suntem încântați să punem la dispoziție gratuit toate concertele Festivalului, prin transmisiuni live sau înregistrate, pe canalele și conturile de social media ale EUYO, astfel încât acestea să ajungă la un public cât mai larg, inclusiv la cei care acum nu pot pleca de acasă ”.

***

Festivalul European Music Gallery Festival 2020 va avea loc în14 capitale europene - Amsterdam, Berlin, Bratislava, Bruxelles, București, Budapesta, Copenhaga, Dublin, Helsinki, Ljubljana, Lisabona, Londra, Tallinn și Zagreb;

Alte locuri în care se vor desfășura evenimente includ reședința de vară a orchestrei și partenerul principal național al orchestrei,Grafenegg; sediul EUYO din Ferrara, parte a serieiFerrara Musica; festivaluri importante precumFestivalul Bolzano Bozen, concertul de deschidere alFestivalului Stresa, concertul de închidere al festivaluluiYoung Euro Classic Festival de la Berlin și seriaAmsterdam Concertgebouw’s Summer Concertssusținută de BankGiro Loterij;

Repertoriul Festivalului European Music Gallery Festival 2020 cuprinde peste 80 de lucrări din 25 de țări diferite, majoritatea compuse în secolele XX și XXI, inclusiv lucrările a 21 de compozitori contemporani printre care se numărăValerie Coleman, Jessie Montgomery, Natasa Paulberg, Jacob ter Veldhuis, Pēteris Vasks, Joan Tower și Konstantia Gourzi. De asemenea, vor avea loc mai multe concerte cu muzică de Beethoven, ca parte a„Beethoven’s Mirror”, proiectul orchestrei de celebrare a 250 de ani de la nașterea compoziturului și un concert in memoriamKrzysztof Penderecki;

Vor participa 282 de muzicieni din toate cele 27 de state membre ale UE și Marea Britanie - 129 din actualii membri EUYO și 147 foști membri EUYO. Printre artiștii invitați se află dirijorii Gianandrea Noseda și Pablo Heras-Casado, pianista Beatrice Rana, și foști membri ai EUYO, cum ar fi directorul Filarmonicii de la Viena și dirijorul Christoph Koncz, violonista Berliner PhilharmonikerSimone Bernardini,Emily Davis,Sarah Sew și Bas Treub de la Orchestra Philharmonia.

Din cauza actualei pandemii de Coronavirus, datele concertelor și/sau ale transmisiunilor pot suferi modificări.