Este exilul o parte a literaturii române? Întâlnire cu autorii Cătălin Dorian Florescu și Felicia Mihali

ICR Stockholm îi invită la sediul său marți, 1 octombrie 2013, pe scriitorii Cătălin Dorian Florescu și Felicia Mihali pentru a dezbate pe marginea unui subiect abordat în cadrul Târgului de Carte de la Göteborg - exilul și autorii români din exil. Cei doi scriitori, stabiliți ei înșiși în afara granițelor țării, vor discuta împreună cu moderatorul Jonas Ellerström despre importanța bagajului cultural și identitar pe care o are venirea dintr-o altă cultură, despre modalitățile diferite de expresie ce decurg din apartenența la două sisteme diferite și despre cele mai recente romane ale lor.
Cătălin Dorian Florescu (n. 1967 la Timișoara) locuiește în Elveția din 1982. Absolvent al Facultății de Psihologie, a profesat ca terapeut. În 2001 a debutat cu romanul Wunderzeit, roman autobiografic despre copilăria sa, distins cu trei premii literare. Cătălin Dorian Florescu scrie în limba germană, iar acțiunea romanelor sale este de obicei plasată în România. Cel mai recent roman al său, Iacob se hotărăşte să iubească, a fost vândut în peste 50.000 de exemplare în Elveția și a fost publicat recent în limba suedeză de editura 2244, în traducerea Ulrikei Junker Miranda, bucurându-se și în Suedia de recenzii pozitive.
Felicia Mihali (n. 1967) este stabilită în Canada din anul 2000. Absolventă a Facultății de litere a Universității din București, cu specializarea franceză, chineză si olandeză, scriitoarea este activă si ca jurnalist și profesor. Primul său roman, Țara Brânzei, a fost publicat în limba română în 1999 și tradus în franceză în 2002. Cel mai recent roman al scriitoarei, The Darling of Kandahar, publicat în 2012, reprezintă debutul său în limba engleză și este rezultatul unei rezidențe de creație în orașul Quebec acordată de Institutul canadian și P.E.N. Quebec. Romanul a fost apreciat de critică si nominalizat la premiul Canada Reads 2013.

Programul este realizat de ICR Stockholm în colaborare cu Ambasada Elvetiei, Pro Helvetia, Ambasada Canadei și AIEQ (Asociaţia de studii din Quebec).