Elevator, de Gabriel Pintilei

Ca urmare a succesului obţinut de Compania portugheză „Teatro da Garagem" în cadrul unui turneu întreprins la Bucureşti în luna iunie 2008, la iniţiativa Centrului de Limbă Portugheză/ Institutul Camões din Bucureşti împreună cu Ambasada Portugaliei, Teatrul Odeon şi Fundaţia "Camil Petrescu", ICR Lisabona a primit propunerea din partea companiei "Teatro da Garagem" de a iniţia un parteneriat luso-român în domeniul dramaturgiei contemporane cu punerea în scenă a piesei de teatru Elevator, de Gabriel Pintilei, în regia Prof. Univ. Carlos J. Pessoa. Este vorba de o co-producţie între ICR Lisabona, Teatro da Garagem şi Teatro Taborda din Lisabona.

Premiera piesei a avut loc în prezenţa autorului şi a teatrologului Marian Popescu, la 27 mai 2009, orele 21h30, la Teatro Taborda din Lisabona, iar reprezentaţiile vor continua până pe data de 11 iunie, de miercuri până duminică, la aceeaşi oră.

Elevator, piesa scrisă de Gabriel Pintilei, aduce in faţa publicului două personaje. El are 18 ani. Ea, 18 fără trei săptămâni. S-au întâlnit în liftul unei clădiri părăsite. Sunt reprezentanţii unei generaţii debusolate, care aleargă după nou, care nu cunoaşte limitările, întrucât beneficiază din plin de progresul tehnologic. Dar, pentru prima dată, aparatura îi trădează şi o simplă apăsare de buton nu mai oferă soluţii. Blocaţi în ascensor timp de mai multe zile, tinerii trec de la euforie la disperare. Ceea ce pare la început o simplă farsă, se transformă treptat într-o dramatică luptă pentru supravieţuire, nu lipsită de umor. Comedia capătă accente tragice, atmosfera devine claustrantă, iar liftul o închisoare-sicriu.

Cei doi protagonişti sunt actorii portughezi Joana Jorge şi Manuel Moreira.
Punerea în scenă este semnată de regizorul, scriitorul, teatrologul şi profesorul universitar Carlos J. Pessoa, iar producţia de Maria João Vicente.

Regizorul CARLOS J. PESSOA s-a născut la Lisabona, în 1966. A studiat actoria la Şcoala Superioară de Teatru şi Cinema din Lisabona (Escola Superior de Teatro e Cinema – ESTC). Este licenţiat în Teatru şi Educaţie al aceleiaşi şcoli, unde, în prezent, predă şi este director al Departamentului de Teatru. Co-fondator, în 1989, al companiei Teatro da Garagem, a scris şi pus în scenă aproape toate piesele prezentate de respectiva companie. Dintre textele sale montate şi publicate menţionăm: A Cidade de Fausto, Café Magnético, Pentateuco – Manual de Sobrevivência para o ano 2000, A Portageira da Brisa, A Vida Continua, 7 Crónicas de Natal para um autógrafo, Rosa da Mouraria, À Procura de Júlio César, Comédia em 3 actos.

În 1993, Clubul Portughez de Arte şi Idei i-a acordat Premiul "Cea mai bună piesă" pentru Café magnético; în 2000, i-a fost atribuit Premiul Cyberkioske99 pentru piesa Desertos – evento didáctico seguido de um poema grátis. În 2003, a primit o menţiune specială din partea Asociaţiei Portugheze a Criticilor de Teatru pentru spectacolul Circ.

Teatro da Garagem este o companie de teatru înfiinţată în 1989, în prezent co-finanţată de Ministerul Culturii/ Institutul Artelor din Portugalia. Compania îşi dedică activitatea artistică cercetării, experimentând noi forme de scriere dramatică şi expresie scenică.

Pe lângă producţiile proprii, Teatro da Garagem derulează programe pedagogice şi comunitare în colaborare cu şcolile şi asociaţiile din vecinătatea teatrului.