Documentarul „Între revoluțiiˮ, prezent la „Porto/Post/Doc: Film&Media Festivalˮ cu sprijinul ICR Lisabona

Cinematografia românească va fi prezentă în cadrul Competiției Internaționale a „Porto/Post/Doc: Film&Media Festivalˮ cu documentarul „Între revoluțiiˮ(2023), regia Vlad Petri. Cea de-a X-a ediţie a Festivalului se va desfășura la Porto, în perioada 17 - 25 noiembrie 2023. La invitația organizatorilor Festivalului și cu susținere din partea Institutului Cultural Român de la Lisabona, regizorul Vlad Petri va fi prezent la proiecțiile filmelor și va participa la sesiunile Q&A.

Documentarul „Între revoluțiiˮ va avea două proiecții, marți, 21 noiembrie 2023, ora 21.15, și miercuri, 22 noiembrie 2023, ora 16.30, la Batalha Centro de Cinema din Porto. „Între revoluțiiˮ a avut premiera mondială în februarie 2023, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin – secțiunea Forum, unde s-a bucurat de o primire extrem de îmbucurătoare din partea publicului. În cadrul festivalului, filmul a câștigat premiul FIPRESCI, acordat de Federația Internațională a Criticilor de Film.

„Între revoluțiiˮ este un film construit exclusiv din arhive și pune în oglindă viețile și destinele a două femei, Maria și Zahra, una din România, cealaltă din Iran, prietene și colege de facultate la Universitatea de Medicină din București în anii ’70. În 1979, când posibilitatea unei schimbări politice în Iran devine o certitudine, Zahra se întoarce în țara ei, luând parte la revoluția de acolo, departe de prietena sa. Pentru următorii 10 ani, singurul lor mod de a comunica este prin intermediul scrisorilor. Încadrate de două revoluții, cuvintele lor descriu lupta femeilor pentru a fi auzite, societăți trecând prin schimbări radicale și o prietenie care nu poate fi destrămată. Un film despre istoria neoficială spusă din perspectiva femeilor care supraviețuiesc opresiunii. Scrisorile prezente în film sunt scrise de Lavinia Braniște și au ca inspirație scrisori din arhivele Securității și poeziile a două importante scriitoare din România și Iran - Nina Cassian și Forugh Farrokhzad. Festivaluri, premii: 2021 - Les Films de Cannes à Bucarest - Premiul de post-producție oferit de Multimedia Est; 2022 - Sarajevo - Docu Talents Award și Premiul de distribuție DAFilms; 2023 - Berlin - Premiul FIPRESCI în secțiunea Forum; 2023 - ZagrebDox - Mențiune specială în competiția regională; 2023 - TIFF - Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj și Premiul FIPRESCI.

Vlad Petri, originar din Bistrița, este fotograf și regizor de film. A studiat atât cinematografie, cât și antropologie vizuală și media, iar în producțiile sale s-a arătat interesat de subiecte politice și sociale.Filmele sale, la granița dintre documentar și ficțiune, au fost prezentate în cadrul unor prestigioase festivaluri internaționale de film precum Berlin, Rotterdam sau Sarajevo. Filmografia sa include: Între revoluții (lungmetraj), Același vis (scurtmetraj), Cerbul a trecut prin fața mea (scurtmetraj) și București, unde ești? (lungmetraj).

Prestigiosul festival de la Porto axat pe„cinema of the realˮ, de renume internațional, reunește regizori, publicul larg și profesioniști din industria filmului, cu scopul de a promova cultura cinematografică, prezentând cele mai recente limbaje ale cinematografiei contemporane. Cu un program eclectic și divers, Festivalul ocupă câteva din principalele spații culturale ale orașului, dintre care evidențiem recent inauguratul Cinema Batalha. Programul include diverse competiții (Internațională, Spoken Cinema, Noul Cinema și Broadcast) și mai multe programe paralele (Focusuri Tematice și pe Regizori și Forum of the Real, ce includ dezbateri cu experți și intelectuali), cu scopul de a ajunge la un public cât mai larg. În ultimii nouă ani, „Porto/Post/Docˮ s-a impus ca unul dintre cele mai importante festivaluri de film din Portugalia, atrăgând un public divers și o comunitate entuziastă de profesioniști.