Deschiderea aniversară a celei de-a XX-a ediții a TIFF: proiecții simultane în 20 de localități din țară

La aniversarea a 20 de ediții de TIFF, emoțiile Galei de deschidere sunt resimțite, în acest an, în 20 de localități din țară, simultan. Vineri, pe 23 iulie, de la ora 21:00, comedia spaniolă „Dineu cu vecinii de sus” (r. Cesc Gay) va avea parte de o proiecție specială în Piața Unirii din Cluj-Napoca și se va vedea, în paralel, pe marile ecrane din: Alba Iulia, Arad, Bistrița, Borșa, Brașov, Criț (jud. Brașov), Florești (jud. Cluj), Iași, Lugoj, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Salonta, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Sighet, Târgu Mureș și Toplița.

Sub umbrela #împreunăprinfilm, evenimentul va marca deschiderea oficială a celei de-a 2o-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, organizată în perioada 23 iulie – 1 august, la Cluj-Napoca.

O comedie savuroasă, în care două cupluri vecine explorează complexitatea relațiilor moderne, „Dineu cu vecinii de sus”/ „Sentimental”/ "The People Upstairs" se numără printre titlurile prezentate la TIFF în cadrul parteneriatului cu Festivalul Internațional de Film de la San Sebastián. Spectatorii îi vor recunoaște, în filmul nominalizat la cinci premii Goya, pe vedetele spaniole Javier Cámara („Hable con ella”, „La mala educación”, de Pedro Almodóvar, serialele "The Young Pope" și "Narcos") și Belén Cuesta („La casa de papel”, „Parking”, în regia lui Tudor Giurgiu), deveniți atât instigatori, cât și victime ale unui tsunami emoțional, provocat de o propunere neobișnuită, pe cale să condimenteze viețile amoroase ale vecinilor.

Pentru prima dată în istoria TIFF, filmul de deschidere va putea fi urmărit, în paralel, în 19 localități din zona Ardealului, dar și la Iași. Începând cu ora 21:00, cinefilii din Alba Iulia sunt invitați să-l vadă la Cinema Inspire, în timp ce arădenii îl vor putea urmări la Cinema Arta. În paralel, filmul va fi proiectat la Cinema Dacia din Bistrița, Cinema Borșa, pe Terasa Mall-ului AFI din Brașov, în Biserica Fortificată din Criț, județul Brașov, în Parcul Poligon din Florești, la Amfiteatrul Palas din Iași, Cinema Bela Lugosi din Lugoj, Cinema Csíki Mozi din Miercurea Ciuc, și la Cinema Studio din Odorheiu Secuiesc. Spectatorii din Oradea vor putea urmări comedia spaniolă în Amfiteatrul din Cetate, cei din Salonta sunt invitați în Parcul Turnul Ciunt, iar cei din Satu Mare vor vedea filmul la Cinema One Laserplex. Pe harta evenimentului aniversar se regăsesc și orașele Sfântu Gheorghe, cu cinematograful Arta by Cityplex, Sibiu, cu Cine Gold, dar și Sighetu Marmației, cu Cinema Mara. Filmul va mai rula pe marele ecran la Cinema Călimani din Toplița și la Teatrul de vară din Târgu Mureș.

Biletele și abonamentele pentru ediția a 20-a au fost puse în vânzare pe tiff.eventbook.ro.

***

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania. Ediția a 20-a va avea loc între 23 iulie și 1 august, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță necesare în contextul actual.

Cu sprijinul: Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Primăriei și Consiliul Local Cluj-Napoca

Prezentat de: Banca Transilvania

Partener principal: Mastercard

Mașina oficială: Mercedes-Benz

Cafeaua oficială: Nespresso

Asigurător oficial: Groupama

Sponsori: Tenaris Silcotub, LIDL, MOL România, Cemacon, Orange, IQOS, Carlsberg , Regina Maria, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, E.ON, Compania de Apa Somes, McDonald, Tazz by Emag, Conceptual Lab by Theo Nissim, JTI, Epson, Emerson, Farmec, Yonder, CSI Romania, Endpoint Protector by CoSoSys

Parteneri: PMA, Lecom, AX Perpetuum, Promelek XXI, Luna Cleaning, Agressione, Ramada, Platinia

Transportator oficial: Tarom

Partener logistic: DHL

Cu sprjinul: Trend Communication

Recomandat de: Europa FM

Susținut de: TVR, TVR Cluj

Parteneri media: TV5 Monde, Radio România Cultural, Agerpres, Harper's Bazaar, Beau Monde, Cosmopolitan, Femeia, BBC TopGear, Business Review, Iqads.ro, Urban.ro, Cineuropa, Film New Europe, Films in Frame, Sinteza, Observator Cultural, Zile și nopți, Cinemap, Liternet, Aarc.ro, Munteanu

Parteneri media locali: EBS Radio, Făclia, Infotrafic, Monitorul de Cluj, Maszol, Radio Cluj, Transilvania Reporter, Transindex, Cluj24, afaceri.news

Partener de monitorizare: mediaTRUST

***

Institutul Cultural Român (ICR) a fost partener peren al TIFF, coorganizând secțiunea numită „Zilele Filmului Românesc”, care la rândul său, este compusă din subsecțiuni, programe, evenimente subsescvente, conținând sesiuni de prezentare, filme și expozitii româneşti, workshop-uri ale invitaţilor străini şi români, sesiuni de comunicare şi de vizionare filme, editarea şi tipărirea unor broşuri despre cinematografia românească în context internaţional, proiecţii de filme, realizarea de spoturi, masterclass-uri, ateliere de creaţie cinematografică, organizarea unor delegaţii de profesionişti de cinema din străinătate, a unor programe eveniment precum „Weekend la Castel” sau „Delegații de invitați străini”. „Zilele Filmului Românesc” este o secţiune extrem de vizibilă, oferind o platformă de expunere internaţională pentru cele mai bune filme/coproducţii româneşti, realizate în ultimul an.

Înfiinţat în 2002, TIFF este primul festival internaţional de film de lung-metraj din România. TIFF a devenit un brand recunoscut în România nu numai pentru calitatea programelor prezentate, ci şi pentru organizarea, atmosfera şi multitudinea de evenimente, de la seminarii şi workshopuri până la concerte şi petreceri. De-a lungul celor 20 ediţii, la TIFF au fost prezente numeroase personalităţi de marcă ale cinematografiei mondiale, cărora le-a fost decernat premiul pentru întreaga carieră. Printre acestea, se numără Julie Delpy, Michael Radford, Annie Girardot, Udo Kier, Vanessa Redgrave, Franco Nero, Nicolas Roeg, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Wim Wenders, Jacqueline Bisset, Geraldine Chaplin sau Jiri Menzel ş.a. TIFF a devenit locul unde sunt difuzate în premieră naţională cele mai importante producţii autohtone. Festivalul Internaţional de Film Transilvania îşi propune promovarea artei cinematografice, prezentarea celor mai importante filme ale momentului, după criterii ce ţin de originalitatea subiectelor şi forţa imaginilor.

Parteneriatul dintre TIFF şi Institutul Cultural Român (ICR) a creat oportunităţi legate de promovarea filmului românesc, prin interrelaţionarea cineaştilor români şi străini, prin prezentarea şi aducerea criticilor, producătorilor, distribuitorilor şi reprezentanţilor unor festivaluri internaţionale.

Spotul oficial al ediției: